Markotić opomenula starije: Stoje u gužvi ispred banke na 30 cm udaljenosti!

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Prošlo je 77 dana otkako se pojavila epidemija koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je oboljelo 2.196 osoba, devetero u protekla 24 sata, od čega sedmero na Braču, a dvoje u Brodsko-posavskoj županiji. Jedna starija osoba preminula je u Koprivnici, gdje je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe dala ostavku. Stožer je danas komentirao kako će građani koji su u samoizolaciji glasovati na parlamentarnim izborima, ponašanje starijih ispred banaka, slučaj u splitskom Domu za starije te ostalo.

Alemka Markotić (Snimak zaslona/N1)

“Imamo devetero novih oboljelih osoba u proteka 24 sata, od čega sedmero na Braču, a dvoje u Brodsko-posavskoj županiji. Nažalost, jedna muška osoba (1936. godište) preminula je u Koprivnici te je imala kronične bolesti” – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupno je dosad zaraženo 2.196 osoba, testirano ih je 46.071, u posljednjem danu njih 1.169. Postotak pozitivnih je 4,77 posto. Na respiratoru je 12 osoba, a 160 u bolnicama. Iz njih su otpuštena 684 pacijenta, dok ih se kod kuće oporavilo 1.100 pa je ukupna brojka ozdravljenih 1.784. Također, KBC Rijeka otpustila je posljednjeg pacijenta oboljelog od COVIDa-19.

Osobe u samoizolaciji mogu ići na biračka mjesta!

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe s desetero umrlih u Koprivnici podnijela je ostavku, a novinari su pitali ima li jednaku moralno-političku odgovornost i ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, gdje je preminulo gotovo dvostruko više osoba.

“Ostavka je privatni čin i nemam tu što komentirati” – rekao je ministar Božinović.

Nije želio komentirati navodne navode da će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražiti dodatne istražne radnje u splitskom Domu za starije.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak komentirao je kako će osobe koje su u samoizolaciji glasovati na nadolazećim parlamentarnim izborima.

“Oni nisu bolesni, nego su bili u kontaktu sa zaraženima pa su pod povećanim rizikom. Nije problem organizirati da oni glasuju na daljinu, ali isto tako mogu doći i na glasačko mjesto s maskom i ako nemaju simptoma. Ista je dilema bila i s učenicima koji su u samoizolaciji oko pisanja mature i zaključili smo da oni to mogu činiti. Za izbore ćemo još vidjeti” – rekao je Capak.

Pojasnio je i zašto Brač, poput Murtera, nije stavljen u potpunu karantenu.

Može nam se dogoditi novi val ako ne pazimo

“To su dvije posve različite situacije. Na Murteru je istovremeno 30 osoba imalo visoku temperaturu i odmah se kod sedmero pokazalo da su zaraženi pa je mjesto stavljeno u karantenu dok se ne pronađu svi kontakti. Na Braču je više ljudi, radnici moraju na posao, iako je i tamo uvedena jedna stepenica niže od karantene” – kazao je Capak.

Alemka Markotić komentirala je može li nam se dogoditi novi val epidemije, s obzirom na ponovnu pojavu koronavirusa u Wuhanu. Kazala je, naravno, da može, a kao primjer je dala ponašanje starijih osoba.

“Danas sam ispred banke vidjela gužvu, stariji sugrađani stoje u redu na 30 centimetara udaljenosti. To nisu mjere koje smo propisali. Moramo biti jako oprezni i pridržavati se svih preporuka” – kazala je Markotić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap