Marijana Puljak: ‘Plenković je htio da fondovi potroše mirovine građana na spašavanje problematične tvrtke’

Milan Dalmacija
14. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Saborska zastupnica Centra, Marijana Puljak osvrnula se na nadzor HANFA-e nad AZ mirovinskim fondom zbog toga što je odbio ulaganje u udio Sberbanka u Fortenovi. Puljak tvrdi da je premijer Andrej Plenković htio mirovinama hrvatskih građana spašavati problematičnu kompaniju te da je HANFA pokrenula nadzor nad nečime što se nije dogodilo, za razliku od nadziranja milijardi kuna nestalih u raznim aferama.

Marijana Puljak | Foto: Facebook/Marijana Puljak

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je protekloga tjedna započela nadzor nad društvom Allianz ZB d.o.o. zbog odluke da AZ mirovinski fond ne preuzme 43,5 posto udjela Sberbanka u Fortenova Grupi, unatoč pozitivnim mišljenjima revizora. Iz posla su se povukla i ostala tri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj, jer bi to ulaganje prekoračilo njihova zakonska ograničenja. Sberbank je kasnije taj udio prodao arapskom investitoru Saifu Alketbiju, navodno mimo dozvola regulatora.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Ovaj rasplet potaknuo je brojne reakcije u javnosti. Reagirala je i saborska zastupnica Centra, Marijana Puljak, objavom na Facebooku u kojoj tvrdi da je premijer Andrej Plenković htio spasiti problematičnu kompaniju mirovinama hrvatskih građana. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

‘Vlada pritiskala fondove i HANFA-u’

– Predsjednik Vlade Andrej Plenković htio je da mirovinski fondovi potroše mirovine građana Hrvatske na spašavanje jedne problematične tvrtke, a nakon tržišne odluke fonda da ne ulazi u tu rizičnu investiciju i odbijanja poslušnosti Vladi, poslana je HANFA da ih nadzire.

HANFA pokrenula nadzor: Nije im jasno zašto je Allianz stopirao preuzimanje Fortenove

To se može naslutiti nakon odluke HANFA-e da pokrene nadzor nad AZ fondom nakon njihovog odustajanja od preuzimanja udjela Sberbank u Fortenovi. Prvi put u povijesti regulatorna agencija krenula je nadzirati jedan od fondova zbog nečega što se – nije dogodilo.

Dok su nestajale milijarde u Hrvatskoj u raznim aferama, HANFA se nije uključivala, a sada su se uključili zbog nečega što se nije dogodilo. Bilo bi zanimljivo vidjeti pravnu osnovu temeljem koje je pokrenut nadzor. Hoće li neki fond investirati ili ne, to je u osnovi predmet procjene ulagatelja i njegovo pravo da o tome samostalno odlučuje.
Aktiviranje nadzora HANFA-e otkriva čudan slijed događaja iz kojeg proizlazi da je Vlada stvarala pritisak u cijelom procesu.

‘HANFA je potpuno nevjerodostojna’

Osim toga, sama HANFA je potpuno nevjerodostojna jer nisu u stanju regulirati niti ono za što su direktno zaduženi, a kamoli fondove. Tako su, na primjer, izvršili nadzor nad nečim što se stvarno i dogodilo i nisu ništa našli, a to je trgovanje vrijednosnim papirima banaka visokih dužnosnika i djelatnika HNB-a.

Istraživali su članove Savjeta HNB-a, djelatnike, koji su evidentno trgovali dionicama banaka koje su nadzirali i neke stvari nisu uopće detektirali. Nisu detektirali, na primjer, trgovanje zamjenice guvernera Švaljek dok je bila na čelu Ekonomskog instituta, bila je odgovorna osoba Instituta i ujedno članica Savjeta HNB-a te nije smjela trgovati dionicama ni drugim vrijednosnim papirima banaka koje HNB nadzire. Isto tako HANFA je nadzirala niz djelatnika HNB-a na odgovornim funkcijama, za nikoga od njih nisu utvrdili ništa sporno iako je evidentno bilo trgovanja vrijednosnim papirima, napisala je Puljak.

Marijana Puljak: ‘Plenković je htio da fondovi potroše mirovine građana na spašavanje problematične tvrtke’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap