Marić: Očekujemo nastavak trenda inflacije. Petrović: Zamrznite cijene hrane

Josip Mihaljević
15. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Kako s prosječnom mirovinom preživjeti mjesec dana u uvjetima konstantnog poskupljenja cijena? Umirovljenicima ne preostaje ništa drugo nego odricanje. S druge strane, ministar financija Zdravko Marić poručuje kako će se trend inflacije nažalost nastaviti.

novac inflacija

Foto: Unsplash

Zbog rastuće inflacije 100 kuna koje danas imate u džepu vrijedi kao 96 kuna lani, piše rtl.hr. Umirovljenici se sve teže nose s rastućim cijenama, dio ih odlazi po besplatni topli obrok u Caritas, a neki čekaju kraj radnog vremena kako bi na tržnicama dobili ostatke voća i povrća.

Umirovljenicima ne preostaje ništa drugo nego gladovati

Kada na sve to dodamo i režijske troškove, sve je jasnije da je umirovljenicima jedina opcija – odricanje.

ljuti penzioner
Umirovljenici o usklađivanju: "Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?"

“Općenito kupujem manje mesa, kvalitetnijeg svinjskog. Teletine nikako, to je već malo skuplje”, kaže Anton Brubnić iz Zagreba.

“Poskupilo je sve, od voća, povrća. U samoposlugama mlijeko, kruh, sve živo”, poručuje umirovljenica Alisa Brunbić.

Novom rastu cijena doprinosi i ponovno poskupljenje goriva koja se vratila na onu iz listopada kada je Vlada ograničila cijene goriva. Iz Banskih dvora poručuju kako su spremni ponovno zamrznuti cijene goriva pokaže li se potreba.

“Ono o čemu će ovisiti naše daljnje postupanje jesu cijene tijekom ovog tjedna na mediteranskom tržištu, odnosno globalnom tržištu. Naime, ovaj tjedan će biti referentan za određivanje cijena od sljedećeg utorka”, poručio je ministar Tomislav Ćorić za RTL.

Petrović: Treba zamrznuti cijenu hrane na šest mjeseci

Mirovine su u posljednjem usklađivanju, koje je ministar Marić proglasio neočekivano velikim, rasle za nešto više od 60 kuna. Njima je potrošačka košarica zbog poskupljenja sve skromnija.

inflacija
Sve se više priča o dolasku inflacije: Evo što ona može napraviti vašim mirovinama

“Prosječna mirovina iznosi 2650 kuna, linija siromaštva u Hrvatskoj iznosi 2927 kuna. Čak 65 posto umirovljenika je ispod hrvatske linije siromaštva. To znači da u startu idemo u glad i odricanje”, poručila je za RTL predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Petrović smatra kako bi dobro rješenje bilo kada bi država sada zamrznula cijenu hrane barem da idućih šest mjeseci, barem onih osnovnih prehrambenih artikala. S druge strane ministar Marić poručuje kako s inflacijom još uvijek nismo raskrstili, iako je ranije poručio kako bi se ona trebala početi “ispuhavati” već ove godine:

“Očekujemo da će se taj trend nastavka ubrzanja inflacije nažalost nastaviti”, poručio je Marić za RTL.

Marić: Očekujemo nastavak trenda inflacije. Petrović: Zamrznite cijene hrane
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap