Mali aparati, veliki ‘gutači’ struje: Evo kako uštedjeti pravilnim korištenjem svega tri kućanska uređaja

Milan Dalmacija
2. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Redovitim gašenjem i iskapčanjem punjača za mobitel i rutera za bežični internet može se uštedjeti dosta na struji, jer oni ‘gutaju’ energiju i kad ne rade. Uz to, značajnije se uštede mogu postići i redovitim odleđivanjem zamrzivača.

Photo: PIxabay

Uz gorivo i plin, cijene rastu i električnoj energiji. Ranije su građani dobili mogućnost putem posebnog kalkulatora izračunati koliko će platiti po potrošnji, a Vlada je nedavno u sklopu paketa protuinflacijskih mjera do 1. travnja uvela i posebnu tarifu, po kojoj će kućanstva koja potroše do 2500 megawatt-sati plaćati 58 eura po mWh, dok bi oni koji potroše više struje plaćali po tarifi od 88 eura po mWh.

Tečaj €/kn: 7,53450

Brojni su apeli i pozivi na štednju upućeni građanima. Pritom se ne misli samo na odvrtanje žarulja u svjetiljkama, već i na gašenje te iskapčanje pojedinih uređaja iz utičnica. Veliki “gutači” struje su zapravo mali uređaji, koje često koristimo noću i tako si povećavamo račune. Fenix Magazin donosi jednostavne trikove za uštedu električne energije pažljivim korištenjem svega tri uređaja, punjača za mobitel, rutera za bežični internet i zamrzivača.

Samo tri uređaja donose značajne uštede

Ruter za bežični internet radi 365 dana, ali i noći, pri čemu često nepotrebno troši struju. Najbolje bi ga bilo noću isključiti, jer teško netko može istovremeno spavati i surfati internetom, a uz to, gašenje rutera je i jedan od načina zaštite od hakerskih napada.

Često korišten uređaj je i punjač za mobitel. Iako oni strelovito brzo odrade svoj posao, ljudi ih iz nekog razloga ostave u utičnicama. Tako oni i dalje troše struju i dižu račune. Dakle, nakon punjenja treba iskopčati punjač iz utičnice ili ga držati na produžnom kabelu s prekidačem.

Iako se proizvodi poput mesa ili smrznutog povrća moraju hladiti i noću, moguće je uštedjeti i na zamrzivaču. Pritom njega nikako nije poželjno gasiti, ali ga se može redovito odmrzavati. Naime, deblji sloj leda u zamrzivaču traži i više energije za održavanje niskih temperatura, pa bi redovito odleđivanje zamrzivača moglo donijeti uštedu struje između 15 i 45 posto.

Mali aparati, veliki ‘gutači’ struje: Evo kako uštedjeti pravilnim korištenjem svega tri kućanska uređaja
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap