Hrvatski “Žuti prsluci” najavili četiri uzastopna prosvjeda, ovo je 14 njihovih zahtjeva

Josip Mihaljević
12. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

“Žuti prsluci” su se u proteklih mjesec dana nametnuli kao jedna od glavnih tema diljem EU. Nakon što su francuske vlasti u vrlo kratkom roku počele popuštati njihovim zahtjevima, pokret se počeo širiti diljem Europe, a sada je jasno da je dobio i svoju hrvatsku inačicu. Što od Vlade traže hrvatski Žuti prsluci?

žutiprsluci

Foto: Youtube screenshot

U subotu u 12 sati na Trgu bana Jelačića okupit će se i hrvatska inačica “Žutih prsluka“, sada već svjetski poznatih prosvjednika iz Francuske.

Facebook grupa “Žuti prsluci Hrvatske” u trenutku pisanja ovoga teksta broji nešto više od 11 tisuća članova, a samo u nekoliko proteklih sati pridružilo im se oko tri tisuće novih članova. Grupa tih ljudi najavila je, po uzoru na francuske, i prosvjede u Hrvatskoj. Na Facebook najavi prosvjeda najavljena su ni manje ni više nego četiri uzastopna prosvjeda.

Prvi bi se trebao održati ove subote (15. prosinca 2018.), u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a najavljeni su prosvjedi svake iduće subote na istom mjestu u isto vrijeme, sve do 5. siječnja 2019. godine.

Zanimljivo, u Zagrebu je za ovu subotu najavljen još jedan prosvjed – umreženi nastavnici pozivaju sve građane kojima je stalo do obrazovanja u Hrvatskoj na prosvjedni skup pod nazivom “Za sigurne škole”. Taj će prosvjed započeti na Trgu Republike Hrvatske u 11 sati, samo sat vremena prije prosvjeda Žutih prsluka.

Tko su organizatori?

Organizatori Facebook grupe i Facebook najave prosvjeda je FB stranica ‘Slobodna Hrvatska‘, koja broji više od 60 tisuća pratitelja. Opisuju se kao političko-aktivističku stranku koja svoje političko djelovanje temelji na humanizmu.

Danijel Galović, Ivan Pokupec i Nedjeljka Lončar su supredsjednici stranke koja se bazira na direktnoj demokraciji – svi aktivni članovi stranke u konačnici potvrđuju sve ključne odluke.

Što se tiče subotnjeg prosvjeda, naglašavaju kako ne podržavaju pozive na nasilje niti uništavanje javne imovine.

14 zahtjeva Žutih prsluka:

U suradnji s članstvom i po uzoru na francuske “Žute prsluke”, supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec objavio je i 15 zahtjeva Žutih prsluka Hrvatske.

“Držali smo se načela najmanjeg zajedničkog nazivnika, izostavljajući sve s ideološkim predznakom jer cilj treba biti samo jedan: dostojanstven život za SVE građane Republike Hrvatske”, napisao je Ivan Pokupec.

Zahtjeve u cijelosti možete pročitati ovdje:

1. Zakoni MORAJU vrijediti jednako za sve!

2. Beskompromisni obračun s korupcijom, od razine dječjih vrtića do Vlade RH i Sabora RH. Ukidanje kompromitiranog USKOK-a i osnivanje novog pravosudnog tijela za borbu protiv korupcije. Suci i odvjetnici moraju biti odgovorni za svoje pravno mišljenje i radnje. Donošenje zakona o porijeklu imovine.

3. Novi izborni zakon, prestanak izbornog inženjeringa i jednako pravo glasa za sve.

4.Donošenje novog i pravednijeg Ovršnog zakona, ukidanje FINA-e i Javnih bilježnika.

5. Minimalna plaća 5000 kn, minimalna mirovina 3000 kn bruto i usklađenje istih sa životnim okolnostima. Puna mirovina sa 60 godina, ukidanje povlaštenih mirovina.

6. Socijalna pomoć svima koji ne mogu zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe. Trošak školovanje financira država do razine fakulteta u skladu s rezultatom. Univerzalna i solidarna medicinska skrb za sve, a naročito za djecu.

7. Inteligentna reindustrijalizacija. Održivi turizam.

8. Podupirati stvarnu proizvodnju hrane u Hrvatskoj. Za OPG, a ne za prekupce.

9. Porezna politika temeljena na pravednosti. Smanjenje PDV-a i raznih nameta u gospodarstvu. Financiranje udruga, vjerskih zajednica i političkih stranka izbaciti iz proračuna RH.

10. Država treba građanima osigurati minimalni standard stanovanja, grijanje i struju. Pitka voda je temeljno ljudsko pravo.

11. Utvrđivanje stvarnog i voljnog duga države.

12. Politika zaštite vitalnih nacionalnih interesa; poljoprivrednog zemljišta, vode, šuma, rudnih bogatstva strateških gospodarskih grana. Pomorsko dobro je neotuđivo.

13. Oporezivanje dobiti banaka i direktna reinvesticija tog poreza isključivo za socijalu, školstvo i zdravstvo.

14. Zakonite migracije razdvojiti od nezakonitih i striktno primjenjivati zakon.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap