Macron: “Ne odustajem od mirovinske reforme, ali sam spreman na kompromis”

Josip Mihaljević
19. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Štrajk zbog mirovinske reforme u Francuskoj ušao je u treći tjedan bez vidljivog “svjetla na kraju tunela”. Od početka štrajka u kojem je sudjelovalo i do 1.8 milijuna prosvjednika ipak su se dogodile dvije bitne stvari – Macron je otkrio detalje svoje mirovinske reforme od koje ne planira odustati, no kaže da je spreman na kompromis.

macron

Foto: Emmanuel Macron | Youtube screenshot

Štrajk u Francuskoj zbog mirovinske reforme ušao je u treći tjedan, bez značajnih pomaka između dvije sukobljene strane. Na jednoj imamo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je počeo raditi na svom predizbornom obećanju – reformi mirovinskog sustava, a na drugoj većinom sindikate javnih službi, odnosno radnike na zaposlene na željeznici koji bi u takvoj reformi najviše izgubili.

Podsjetimo, Francuzi u mirovinu mogu sa 62 godine, a pritom imaju i 42 posebna sustava umirovljenja koji radnicima u javnom sektoru omogućava povoljnije uvjete umirovljenja. Tako recimo, radnici zaposleni na željeznici u mirovinu mogu već sredinom 50-ih godina starosti, a ta su prava ostvarili u 1950-im godinama kada su uvjeti rada bili znatno naporniji i teži.

Macron predlaže da se ukinu svi posebni sustavi umirovljenja, te da se sve objedini u jedan univerzalni mirovinski sustav gdje će jedan uplaćeni euro u mirovinski fond imati jednak povrat za sve radnike kada se umirove. Također, predložio je da se dob umirovljenja podigne sa 62 na 64 godine, što je razbjesnilo ne samo radnike u javnom, nego i u privatnom sektoru Francuske.

Od reforme neće odustati, no spominje se kompromis

Neće voziti vlakovi, tramvaji, zrakoplovi: Francuzi sutra spremaju masovan prosvjed zbog mirovina!

Macron je nedavno govorio o “mogućem poboljšanju svoje ponude”, gdje je pritom spomenuo da će radnicima ponuditi nešto nižu godinu umirovljenja od planirane 64 godine starosti, pišu euronews.com. Pritom je kazao da očekuje odgovore šefova sindikata do kraja tjedna.

Također, kazao je kako priželjkuje moguću “pauzu” štrajka za božićne praznike, iako su sindikati ranije kazali kako neće doći do “božićnog primirja”.

Macronov premijer Edouard Philippe javnosti je prikazao detalje mirovinske reforme prošloga tjedna, a od tada se sastaje i pregovara s vođama sindikata oko detalja.

Vlada: Prosvjeduje 615 tisuća ljudi. Sindikati: Ima nas 1,8 milijuna

francuska
Drugi tjedan štrajka protiv mirovinske reforme: Od 350 do 800 tisuća ljudi na ulicama

Vlada procjenjuje da je u aktivnom štrajku oko 615 tisuća ljudi, dok sindikati tvrde da ih je 1.8 milijuna. Pod najvećim udarom je javni prijevoz koji je posljednja tri tjedna paraliziran, što diže tenzije i frustraciju kod građana koji sa štrajkom nemaju previše veze.

Šef velikog prijevozničkog sindikata CGT Philippe Martinez kazao je kako između njih i francuske vlasti postoji “duboko neslaganje”, te je kazao kako oni ne dijele iste vrijednosti.

Macron: “Ne odustajem od mirovinske reforme, ali sam spreman na kompromis”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap