Drugi tjedan štrajka protiv mirovinske reforme: Od 350 do 800 tisuća ljudi na ulicama

Josip Mihaljević
11. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Francuzi su ušli u drugi tjedan najvećeg organiziranog štrajka u posljednjih nekoliko desetljeća, a bore se protiv mirovinske reforme. I štrajkaši i vlada Emmanuela Macrona imaju dobre argumente, a danas bi trebali biti objavljeni i prvi detalji oko najavljene mirovinske reforme.

francuska

Foto: Youtube screenshot

Francuski umirovljenici žive najbolje u Europi, no ako pitate njihove radnike, to bi se uskoro moglo promijeniti, piše france24.com. Možda najveći organizirani štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća paralizirao je Francusku prošloga tjedna, a danas je sedmi dan takozvanog “otvorenog štrajka”, koji će ako pitate njihove sindikate, trajati dok predsjednik Emmanuel Macron ne odustane od planirane mirovinske reforme. Upravo danas njegovi ministri trebali bi otkriti nacrt kontroverzne reforme mirovinskog sustava protiv koje prosvjeduje između 350 i 800 tisuća Francuza, ovisno o danu.

Mali uvid u francuski mirovinski sustav

U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi 28 posto starijih od 65 godina!

Jedan od ciljeva Macronove mirovinske reforme je podizanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine. Danas, Francuzi bez ikakve penalizacije mogu u mirovinu sa 62 godine, što je jedna od najranijih dobnih granica u Europskoj uniji. Usporedbe radi, Hrvati u mirovinu bez penalizacije mogu sa 65, a Nijemci sa 67 godina.

Francuski mirovinski sustav može se pohvaliti s velikom socijalnom zaštitom svojih umirovljenika. Tek 7.3% francuskih umirovljenika je u riziku od siromaštva, dok recimo u Njemačkoj ta brojka iznosi 18.7%, a u Hrvatskoj čak 28%! Ipak, prema nekim drugim metrikama poput hrvatske linije siromaštva, više do 50 posto hrvatskih umirovljenika je ispod te granice.

Trenutačno, prosječna mirovina za ovu godinu u Francuskoj iznosi 10.400 kuna, no taj prosjek je varljiv jer uz “običnu” mirovinu u Francuskoj postoje i 42 posebna načina umirovljenja koja nude razne pogodnosti. Upravo su korisnici ta 42 posebna sustava umirovljenja glavni pokretači ovog štrajka, u prvom redu radnici koji rade na željeznici. Sveukupno Francuska ima oko 17.2 milijuna umirovljenika, od kojih 1.1 milijun koristi jedan od 42 posebna sustava umirovljenja.

Pogodnosti za posebne sustave su razne, od ranijeg umirovljenja do manje porezne rate na mirovinu što im mirovine čini većima, ali ih i primaju dulje.

Najveći od 42 sektora posebnog umirovljenja su radnici na željeznici, koji u mirovinu mogu punih 8 godina od ostalih Francuza (najčešće između 52 i 54 godine), iako većina njih ostane na poslu još koju godinu dulje.

Reforma cilja pojednostaviti sustav

Neće voziti vlakovi, tramvaji, zrakoplovi: Francuzi sutra spremaju masovan prosvjed zbog mirovina!

S tim brojkama u vidu, razumno je za očekivati da Francuzi žele sačuvati svoj mirovinski sustav jer je jednostavno jedan od najboljih u Europi. Međutim, ni oni nisu imuni na demografske promjene i starenje stanovništva, a Macronovo glavno predizborno obećanje je bilo pojednostavljivanje mirovinskog sustava.

Njegovi ministri tvrde da je preskupo održavati ovakav mirovinski sustav, a danas poslijepodne će otkriti detalje najavljene mirovinske reforme. Malo toga se zna što će ona sadržavati, no francuski mediji pišu kako ide u smjeru ukidanja posebnih sustava i dizanja dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine za sve radnike. U efektivnom smislu, to bi za prosječnog radnika u Francuskoj koji radi u privatnom sektoru dob za umirovljenje povećalo za dvije godine, dok bi recimo radniku na željeznici dob za umirovljenje povećalo za desetak godina.

Iako se radi o štrajku protiv mirovinskog sustava, francuski umirovljenici će ako reforme prođu biti neokrznuti. Naime, nova pravila bi se odnosila na buduće umirovljenike, no ne i za sadašnje koji bi sačuvali svoje beneficije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap