Ljetne uskrsnice: Gradovi i općine najavljuju nastavak isplate za umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
12. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

S popuštanjem epidemioloških mjera, pojedini gradovi i općine najavili su da nastavljaju s isplatom uskrsnica za umirovljenike. No, zasad ih nema puno, a ova vrsta novčane pomoći za starije građane s malenom mirovinom kasni gotovo dva mjeseca. Ipak, bolje ikad nego nikad.

IlustracijaIMirovina.hr

Uskrsnice umirovljenicima s nižim primanjima isplaćuju tek poneki, svake godine uglavnom isti gradovi i općine. Kako ova odluka ovisi od volje lokalnih vlasti, pojedini stariji građani ostaju trajno zakinuti za simbolične iznose pomoći koji se kreću od 100 do 500 kuna, ovisno o visini mirovine. Najsretniji su pak oni čija mjesta isplaćuju i ukrsnice i božićnice. No, već postojeće podjele i razlike pojačala je epidemija koronavirusa.

Epidemija je odgodila već donesene odluke o isplati uskrsnica. Neki su se gradovi snašli pa ih isplatili direktno na račune, neki putem pošte, a neki su isplatu odgodili za bolja vremena. Sudeći prema najnoviji odlukama tek manjeg dijela gradova i općina, ta su vremena sada došla pa nastavljaju s isplatom za umirovljenike.

Grad Sisak

Sisak je podijelio više od 13.000 uskrsnica umirovljenicima s mirovinom do 5.000 kuna i nezaposlenim osobama u ukupnom iznosu od preko dva milijuna kuna. Ova vrsta novčane pomoći u iznosu od 100 do 300 kuna isplaćuje im se već godinama putem gradskih blagajni. Takvu praksu u jeku epidemije nije bilo moguće nastaviti pa su pronašli način za isplatu putem Hrvatske pošte.

Kako više od 1.000 osoba poštari nisu zatekli kod kuće, nakon što istekle rok za preuzimanje u pošti, od 18. svibnja svi koji uskrsnicu nisu dobili moći će je opet podići na gradskim blagajnama sve do 1. lipnja. Potrebno je priložiti posljednji odrezak od mirovine ili potvrdu HZMO-a, odnosno HZZ-a.

Beli Manastir i Darda

Umirovljenici diljem Hrvatske ostaju bez uskrsnica, isplaćuju ih tek poneki gradovi

Isplata uskrsnica zbog epidemioloških mjera stopirana je u Belom Manastiru i Dardi, no sada se nastavlja.  Umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna dobit će 200 kuna, a oni s nešto većim mirovinama, do 2500 kuna, dobit će 150 kuna, poručuju iz Općine Darda.

Beli Manastir dijeli pomoć umirovljenicima s mirovinom do 3.000 kuna. Uskrsnica iznosi 150 kuna, a dijelit će se na tržnici po abecednom rasporedu po danima sve do 22. svibnja. No, pravo na pomoć može se ostvariti do kraja mjeseca.

Belišće

Uskrsnice su ostale neisplaćene i u Belišću, a grad je objavio obavijest na svojim mrežnim stranicama kako će to učiniti krajem svibnja ili početkom lipnja. Uskrsnica u iznosu od 300 kuna bit će isplaćena onim umirovljenicima kojima mirovina ne prelazi 2000 kuna. O terminu podjele bit će, kažu iz gradske uprave, obaviješteni na vrijeme.

Ludbreg

Umirovljenicima i osobama slabijeg imovinskog stanja, grad Ludbreg nastavlja isplaćivati uskrsnice. Uvjet je da im primanja ne prelaze 1.500 kuna kako bi ostvarili 200 kuna pomoći. Isplata počinje danas, a nastavlja se do 20. svibnja.

Općina Gola

Gola isplaćuje uskrsnice od 150 do 200 kuna osobama s mirovinom do 1.500 kuna te starijima od 65 godina koji nemaju mirovinskih primanja.

“Radi sprečavanja širenja zaraze virusom COVID-19 isplata sredstava vršit će se u Društvenom domu u Goli, uz poštivanje mjera socijalnog distanciranja, od 11. do 14. svibnja od 9 do 13 sati” -obavijestili su iz Općine.

Općina Štrigova

Iz Štrigove su danas objavili kako će u naredna tri tjedna prikupljati zahtjeve za uskrsnicu. Zahtjev mogu predati svi umirovljenici s mirovinom do 2.000 kuna.

Općina Kneževi Vinogradi

Općina Kneževi Vinogradi obavještava mještane da će im uskrsnica biti podijeljena u četvrtak, 14. svibnja. Pomoć od 200 kuna isplatit će umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 1.700 kuna, kao i korisnicima socijalne pomoći čija mjesečna pomoć u obitelj ne prelazi iznos od 1.700 kuna. Ako netko zakasni, novac može podići do 22. svibnja.

 

Ljetne uskrsnice: Gradovi i općine najavljuju nastavak isplate za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap