Lažnom branitelju status ukinut još 2017., a mirovinu prima dandanas!

Josip Mihaljević
13. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Početkom tjedna javnost je saznala za slučaj lažnog hrvatskog ratnog vojnog invalida i branitelja koji je preko deset godina primao povlaštenu mirovinu. Prema najnovijim informacijama, status branitelja mu je ukinut još lani, no mirovinu prima i dandanas!

općinski sud u osijeku

Foto: Općinski sud u Osijeku | Youtube screenshot

Policijska uprava osječko-baranjske još je u utorak izvijestila o slučaju lažnog hrvatskog ratnog vojnog invalida i branitelja koji je nezakonito primao povlaštenu mirovinu.

Još prošlog mjeseca protiv njega je podignuta optužnica pred Općinskim sudom u Osijeku, a tereti ga se za kazneno djelo prijevare, piše Jutarnji.hr. Predviđena mu je kazna u trajanju od jedne do osam godina zatvora, no tužiteljstvu je puno važnije nadoknaditi iznos financijske štete nanesene državnom proračunu na ime mirovina, invalidnine i dionica trgovačkih društava koje su predviđene za branitelje, no ne i za lažne branitelje.

Oštetio proračun za malo više od 300.000 kuna

Lažni branitelj: Prijevarom stekao na stotine tisuća kuna mirovine i invalidnine

U ovom slučaju radi se o 57-godišnjaku s područja Belišća koji je mirovinu primao od srpnja 2009. godine, a invalidninu od siječnja 2005. godine. Prema informacijama Jutarnjeg lista, mirovina mu je iznosila između 2.500 i 3.000 kuna, a nije bilo riječi o visokom postotku invalidnine, što znači da je u razdoblju od 2005. do danas ostvario nezakonitu materijalnu dobit u iznosu malo većem od 300.000 kuna.

Prijava je protiv njega došla anonimno, i to prvo u Ministarstvo branitelja, koje je provelo upravni postupak još 2017. godine na temelju raspoložive dokumentacije. Tada je donesena odluka da se 57-godišnjaku ukida status branitelja i HRVI-ja, nakon čega je slučaj predan Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Osumnjičenik je priznao sve što mu se stavlja na teret te je izrazio spremnost da vrati nezakonito stečen novac.

Unatoč svemu, mirovinu prima dandanas!

Kolakušić nikad direktniji o braniteljskim mirovinama: "Više od pola ih je lažnih!"

U vrijeme Domovinskog rata osumnjičenik je bio pripadnik Narodne zaštite, ali je nekim kanalima uspio ishoditi potvrdu prema kojoj je sudjelovao u vojnim akcijama na osnovu čega je ostvario braniteljska prava. No, postalo je jasno da postrojba Narodne zaštite u kojoj je bio prijavljen nikada nije sudjelovala u vojnim akcijama.

Iako mu je status branitelja ukinut još 2017. godine, HZMO mu je nastavio isplaćivati i mirovinu i invalidninu, koju i dandanas prima!

Ministarstvo branitelja je ovako komentiralo slučaj:

“Nakon pravomoćnosti presude, ukoliko se utvrde činjenice o ilegalnom stjecanju prava, poništava se rješenje te isto podrazumijeva povrat stečene imovine u državni proračun RH. Presudu nadležni sud dostavlja HZMO-u, kao i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon zaprimanja pravomoćne presude, u obnovi postupka Ministarstvo hrvatskih branitelja poništava ili ukida rješenja, o čemu potom obavještava sve nadležne institucije”, odgovorili su Jutarnjem listu.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap