Lažni umirovljenik s neprocjenjivim iskustvom: Amerikanac se umirovio s 34, pa podijelio nekoliko životnih lekcija

Milan Dalmacija
14. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Dok se u nas na lažne umirovljenike gleda s prijezirom, u Americi oni nalaze novi smisao u životu. Jedan od ‘lažnjaka’ je otišao u mirovinu s 34 godine te je otkrio što je shvatio u proteklih 10 godina.

Sam Dogen je Amerikanac koji sebe predstavlja kao “lažnog umirovljenika”. | Foto: Screenshot: YouTube/Marie Forleo

Svaka mirovina koja se u nas veže s posebnim propisima, mnogima postaje trn u oku, jer smatraju da su takve mirovine nezaslužene ili su ih dobili oni koji ih nisu zaslužili. Postoje i rijetki slučajevi u kojima su pojedinci prevarili institucije kako bi uzeli mirovinu na koju zakonski nemaju pravo. No, pojam “lažni umirovljenik” na Zapadu ima potpuno drugačije značenje.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Amerikanac Sam Dogen je u lipnju 2012. nakon 13 godina rada u investicijskim bankama i u 34. godini života odlučio napustiti svoj dobro plaćeni posao. Pregovarao je o otpremnini i dobio prijevremenu mirovinu, koju je “podebljavao” pasivnim prihodima, poput iznajmljivanja nekretnina ili prodaje dividendi dionica i e-knjiga.

umirovljenici zaposjlavanje
Predstavljeno istraživanje o radu umirovljenika: Evo što ih čini zadovoljnima, a što ne

No, shvatio je da život pun putovanja i slobodnog vremena nije za njega. Samog je sebe prozvao “lažnim umirovljenikom”, jer je na kraju počeo preuzimati neke manje poslove kako bi si skratio vrijeme. Za CNBC je otkrio nekoliko lekcija koje je usvojio tijekom svog “umirovljeničkog” staža.

Njegovi pratitelji tvrde da on još uvijek zapravo nešto radi, tako da zapravo i nije u mirovini. Dogen to drži točnim i smatra da bi zbog toga pojam “lažne mirovine” trebao biti prihvaćeniji. Navodi kako mnogi ljudi u sličnoj situaciji pišu blogove, snimaju video-zapise ili drže internetske tečajeve.

– Još uvijek vodim svoj blog Financial Samurai i upravo sam proveo dvije godine radeći na svojoj knjizi o osobnim financijama, “Kupi ovo, ne ono”. Mnogi prijevremeni umirovljenici rade više nego ikad na izgradnji svog internetskog poslovanja, čak i ako je to samo kratkoročni projekt. Dodatni novac koji zarade možda nije neophodan, ali je lijep bonus, tvrdi Dogen.

Radi, a ne ovisi o nikome

Dodaje da ga to što se predstavlja “lažnim umirovljenikom” čini vlasnikom kritike, jer želi biti produktivan i dalje, iako to u njegovom slučaju znači dva do tri sata na dan.

Istaknuo je da je pri odlasku u mirovinu imao oko 80.000 dolara pasivnog prihoda. No, trebalo je pokriti suprugin odlazak u prijevremenu mirovinu te odgoj dvoje djece. Uz to, stigla je i inflacija, pa je spas pronašao u kupnji nekretnina koje je potom dao u najam, ali i u dionicama koje dobivaju na vrijednosti tijekom kriznih vremena.

Otkako je u mirovini, Dogen se nekoliko puta susreo sa željom da se vrati na posao. Prvi puta zato što mu je nedostajao timski rad, drugi put zato što se bojao da neće imati dovoljno novca nakon rođenja sina, a treći put kad je razgovarao sa svojim kolegama o radu od kuće u vrijeme pandemije.

– Naposljetku sam shvatio da čak i ako dobijem posao na daljinu koji mi omogućuje da skoknem do plaže usred dana, i dalje ću morati nekome odgovarati, zaključio je Dogen.

Formula za donošenje boljih odluka

S druge strane, može si priuštiti nešto slobodnije izražavanje, jer nema autoriteta u tvrtki, poput šefa i ne mora poštivati stroga korporacijska pravila. Uz to, imao je vremena promisliti o tome što mu je zaista važno u životu i kakvu bi ostavštinu htio ostaviti iza sebe.

Lažni bankar pokrao četvero starijih u tri dana! Umirovljenica ostala bez stotina tisuća kuna

– Jedina stvar koja me je održala kad je počela pandemija bila je spoznaja da će moja djeca jednog dana moći govoriti o mojoj knjizi. Shvatio sam da ako podupirete ciljeve koji su vam najvažniji, dijelite svoje blagoslove i ponašate se kao mentor drugima, vaša će ostavština procvjetati, poručio je “lažni umirovljenik” Dogen.

Za kraj je ostavio možda i najvažniju lekciju. Istaknuo je da bi svatko trebao sada učiniti što više napora kako bi “budućem sebi” ostavio više životnih mogućnosti. Smatra da je potrebno razmišljati o budućnosti u smislu vjerojatnosti, a ne činjenica.

– Imam filozofiju donošenja odluka 70/30 koja me rijetko krivo usmjerila: ako vjerujem da postoji 70 posto mogućnosti da donesem pravu odluku, odlučit ću se za to. U isto vrijeme, znam da postoji 30 posto mogućnosti da ću napraviti pogrešan korak. I slažem se s tim. Greške nisu neuspjesi ako možete učiti iz njih i donositi bolje odluke u budućnosti, zaključio je Dogen.

Lažni umirovljenik s neprocjenjivim iskustvom: Amerikanac se umirovio s 34, pa podijelio nekoliko životnih lekcija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap