Predstavljeno istraživanje o radu umirovljenika: Evo što ih čini zadovoljnima, a što ne

Josip Mihaljević
10. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Zagrebačko Gradsko društvo Crvenog križa jučer je održalo konferenciju na temu zapošljavanje umirovljenika u sklopu EU projekta “Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS”. Predstavili su i rezultate istraživanja uključenih umirovljenika koji su progovorili o svojim iskustvima i ocijenili svoj položaj u društvu.

umirovljenici zaposjlavanje

Foto: Press

Umirovljenici imaju određene prednosti – stručni su, imaju bogato životno i radno iskustvo, mudrost, raspoloživi su za posao i najčešće nemaju dodatnih obiteljskih angažmana pa se poslu mogu i posvetiti. S druge strane, posao im povećava budžet, a tvrtke mogu njihovo iskustvo prenijeti na mlađe kolege što zaokružuje cijelu priču u jednu pozitivnu klimu, ocijenila je predstojnica Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Halić u svom predavanju na konferenciji zagrebačkog Gradskog društva Crvenog križa (GDCG Zagreb) koja se održala jučer.

Halić je svim umirovljenicima poručila ako imaju interesa i zdravlja da se slobodno jave HZZ-u koji će ih vrlo rado uključiti u svijet rada. U ovom trenutku preko 20 tisuća umirovljenika radi do polovice punog radnog vremena uz korištenje mirovine.

Aktivna mirovina kakvu svi priželjkuju: Štefica i Branko umirovljenici su na motoru

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja “Kvaliteta života umirovljenika i zadovoljstvo programima korisnika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb” koje su proveli istraživači s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr.sc. Toni Barbarović, dr.sc. Andreja Brajša-Žganec, dr.sc. Iva Šverko te dr.sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan koja je na konferenciji prezentirala rezultate.

Anketirali su 502 umirovljenika iz Zagreba od kojih je polovica pohađalo tečajeve u organizaciji GDCK Zagreb, a istraživanje je pokazalo da je opća kvaliteta života te osjećaj sreće nešto veći nego što bi se dalo naslutiti. Umirovljenici su istaknuli da su najviše zadovoljni svojim odnosima s bližnjima, a najmanje životnim standardnom i zdravljem.

Uočene su i razlike između polaznika tečajeva i onih koji ih nisu pohađali u smislu da su polaznici nešto bolje procjenjivali vlastito zdravlje. Također, polaznici su istaknuli da su iznimno zadovoljni održanim programima i gotovo svi su izjavili da će nastaviti sudjelovati u programima.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi projekt pod nazivom „AKUS – Aktivni, kreativni, uključeni, sretni“ u partnerstvu s Domom za starije osobe „Sveta Ana“ u Zagrebu. Projekt je usmjeren razvijanju inovativnih usluga i povećanju kvalitete usluga u zajednici za umirovljenike s područja Grada Zagreba te podizanju svijesti o važnosti aktivnog starenja.

Publikaciju s rezultatima istraživanja možete preuzeti OVDJE.

Predstavljeno istraživanje o radu umirovljenika: Evo što ih čini zadovoljnima, a što ne
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap