Grozne scene iz ilegalnog doma za starije: Nema tople vode, ranjene korisnike kupaju toplom vodom iz džezve

Josip Mihaljević
11. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Iako je ‘Dom za starije’ posebna kategorija socijalnih usluga koja starijima i nemoćnima pruža smještaj, u Hrvatskoj bilo koja kuća može ispod rada poslužiti za rad na crno u tom sektoru. Novinarka Nove TV uspješno je upisala svoju majku, naravno ne zapravo, u jedan takav dom, a svjedočanstva zaposlenika su grozna. Svo to vrijeme institucije su pod paralizom i ne poduzima se ništa.

‘Provjereno’ Nove TV donosi nevjerojatnu priču o domu za starije koji uslugu smještaja pruža potpuno ilegalno i u neljudskim uvjetima. Reporterka ‘Provjerenog’ nazvala je dom kako bi se raspitala o smještaju za svoju majku, a u tomu je uspjela samo na temelju imena i prezimena.

Kada su dobili račun, vlasnici su rekli kako su novinari, na što je ona odmah zatvorila vrata i poručila im da su lažovi te da će kontaktirati odvjetnika.

Službe imaju registar svih domova za starije koji rade s dozvolom, ali čini se da bilo kakva kuća može poslužiti za rad na crno. Nova TV jučer je najavila emisiju, a dom za starije u Stupniku kod Zagreba već idućeg dana posjetila je inspekcija i policija.

Djelatnice ispričale grozote iz doma: Nije bilo grijanja, korisnike smo prali ugrijanom vodom iz lonaca

Djelatnice doma su anonimno ispričali s kakvim se grozotama suočavaju na poslu – od toga da njegovatelji rade 0-24, tjednima, da moraju previjati rane korisnika što je inače posao medicinskih sestara kojih u domu nije bilo.

Inspektori otkrili čak 16 ilegalnih domova za starije, radili unatoč zabrani

 

“Nismo imali tople vode. U loncima u kojima sam kuhala grijala sam vodu, nosila je i kupala ljude. Džezvom sam polijevala po glavi i kupala tako ljude. Grijanja nije bilo, ja sam se sva prehladila. Troje čarapa sam imala tamo. Ti ljudi su bili bez grijanja na minus deset stupnjeva. Žene su tu spavale u jaknama. Kad sam rekla šefici da ću ja tim ljudima donijeti deku, da im donese deku – to je bila paljba na mene, da što se ja miješam u njen posao”, kazala je jedna od djelatnica.

Iako je suvlasnica dom prezentirala u dobrom svjetlu, djelatnici su novinarima poslali šokantne fotografije. Korisnici, uglavnom nemoćni i dementni, ležali su s ranama na krevetu i te rane nisu bile previjane i dezinficirane.

“Ja to nisam mogla gledati. Nisam. A ni te psihičke bolesnike… Oprostite, malo mi je teško… Ni ti psihički bolesnici nisu bili agresivni, ali nisu znali za sebe. Jedna žena jadna znala se namazati fekalijama sva od glave do pete, po dva-tri puta dnevno. Prestrašno. A vi nemate tople vode”, ispričala je.

Institucije paralizirane

Kaos u obiteljskim domovima: "Premale kazne i loš nadzor potiču ilegalni rad"

Da dom posluje ilegalno mediji su objavili još prije nekoliko mjeseci. Zagrebačka županija i Ministarstvo socijalne skrbi kažu kako za konkretni dom ne postoji rješenje za pružanje usluge smještaja.

Inspekcija je podnijela prijavu državnom odvjetništvu i tu je priča – stala. Od njih nikada nisu dobili odgovor i čini se da nitko nije postupao.

Iako je država zabranila rad domu, oni i dalje uredno primaju štićenike. Iz Ministarstva kažu da su od Općinskog suda u Novom Zagrebu zatražili izdavanje naloga za pretragu objekta uz asistenciju policije još u listopadu 2021. godine, ali sud nije dao takav nalog.

Prilog o ilegalnom domu možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap