Kultni Varteks odlazi u stečaj, a 549 radnika će završiti na burzi

Ana Kanazir
9. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Varaždinska tekstilna tvrtka Varteks obilježila je jedno cijelo stoljeće, a postavila je temelje tekstilnoj industriji. Ipak, u posljednje vrijeme je bila upitna budućnost Varteksa, a zadnjih 60 dana se nalazi u blokadi, dok je sada potvrđeno kako odlazi u stečaj i kako će svi radnici dobiti otkaz.

Žene i muškarci u odjeći iz Varteksa

Varteks odjeća | Foto: Gradski muzej Varaždin/Varteks

Varteks je obilježio mladost mnogih i ostao svima u lijepom sjećanju, a sada odlazi u stečaj. Odlučeno je to na sastanku vlasnika i uprave s radnicima pri čemu je jednoglasno podržan prijedlog da poduzeće samo proglasi stečaj.

Foto dana: Varteksovi kaputi grijali su u jesenskim, ali i u zimskim danima

Već neko vrijeme je upitna sudbina Varteksa, a sada je službeno objavljeno da odlazi u stečaj. Odluku su donijeli zajedno vlasnici, uprava i radnici jer je tvrtka već 60 dana u blokadi. Ovime će 549 radnika ostati bez posla i završiti na burzi rada. Do kraja tjedna prijedlog za otvaranjem stečaja Varteksa će se podnijeti trgovačkom sudu koji će odrediti stečajnog upravitelja. On ima rok od 30 dana za odluku o nastavku proizvodnje ili gašenju poduzeća, piše dnevnik.hr.

Radnici imaju osigurane još dvije plaće od agencije za osiguranje radničkih potraživanja, a svi su razočarani ovom odlukom. Ipak, i dalje postoji šansa da će radnici i dalje raditi, ali u smanjenom obujmu. Treba čekati i vidjeti kakva budućnost čeka ovog tekstilnog diva.

Inače, Varteks ima posebnu priču koja nije samo modna. Tamo su radile radnice bez kojih ne bi bilo ni tekstilne industrije. Varteks je od 1918. do 1946. djelovao pod imenom Tekstilna industrija d.d. Varaždin (Tivar), a od prosinca 1946. djeluje pod imenom Varteks. Ova tvrtka ima dugu tradiciju, a njezine krojeve su mnogi vrlo rado nosili. Od baka i djedova, roditelja pa sve do djece. Oni su tako prvi proizvođač u Jugoslaviji koji je dobio pravo na svojim proizvodima od čiste runske vune koristiti vuneni znak. Kako je izgledao katalog Varteksa iz 1979. godine pročitajte u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap