Kuhanje jaja: Otkrivamo trikove iz 1942. godine koje su mogle znati i naše bake

Milan Dalmacija
27. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Iako se kuhanje jaja čini jednostavnim, rezultat ponekad ne zadovoljava sve ukuse. Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher još je 1942. godine otkrila dvije metode kuhanja jaja. Objasnila je kako se jaja zapravo ne kuhaju, a trik je u postupnom zagrijavanju vode.

Foto: Pixabay

Kuhanje jaja čini se jednostavnim kulinarskim umijećem. No, to ne mora biti tako. Sigurno vam se koji put dogodilo da ljuska pukne usred kuhanja, da se jaje ne da oguliti ili je premeko, odnosno pretvrdo.

Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher još je 1942. godine u svojoj kuharici “How To Cook A Wolf” (Kako skuhati vuka, op.prev.) iznijela neke savjete i metode koje su primjenjive i danas. Dodatna ćemo obrazloženja teško dobiti, s obzirom na to da je Fisher preminula 1992. godine.

Svakako bismo voljeli čuti objašnjenje da je izraz “kuhana jaja” netočan. Naime, ona je smatrala da se tajna uspješne pripreme jaja krije u tome da se ona ne kuhaju, prenosi Mirror.

Dvije metode

jaja u kartonu s nacrtanim licima
Donosimo četiri jednostavna trika koja će vam otkriti jesu li jaja pokvarena

Objašnjava da u trenutku ubacivanja jaja u vrelu vodu žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se skuha. Jasno, treba skuhati oboje, pa je Fisher otkrila dvije alternativne metode.

U prvoj metodi je potrebno jaja preliti hladnom vodom, a tek potom ga staviti u kipuću, kako bi se spriječilo pucanje ljuske. Potom je jaja dovoljno samo ostaviti na laganoj vatri. Fisher je smatrala da će se na taj način jaja skuhati jednako brzo, ali bolje nego u vreloj vodi,

Druga metoda uključuje manji lonac pun hladne vode koju je potrebno brzo zagrijati nakon uranjanja jaja. Čim voda provrije, jaje je skuhano.

Tvrdo ili meko

Ipak, njene metode imaju nekoliko nedostataka. Teže je očistiti ljusku, što se ipak može riješiti ubacivanjem žličice soda bikarbone u vodu, ali njenim metodama jaja su samo meko kuhana. Svi stručnjaci danas preporučaju konzumaciju tvrdo kuhanih jaja.

S kuhanim jajima se mogu napraviti vrhunski specijaliteti, poput Stephanie pečenja. No, prije spravljanja bilo kakvog jela od jaja, poželjno je provjeriti jesu li ona pokvarena. To je moguće učiniti pomoću trikova koje smo opisali u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap