Kućni ljubimci utječu na zdravlje starijih, a posebno pomažu samcima pri čemu usporavaju kognitivni pad

Ana Kanazir
16. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Kućni ljubimci donose posebnu radost svakom kućanstvu, a sada je jednim istraživanjem pokazalo da osobe starije od 50 godina koje imaju kućne ljubimce, imaju i određene prednosti za zdravlje zbog njih. Ovo je pokazalo jedno englesko istraživanje, a otkriveno je kako kućni ljubimci smanjuju usamljenost, pojavu demencije i kognitnivi pad, ali samo kod osoba koje žive same.

Umirovljenici sa psom

Kućni ljubimac | Foto: Rawpixsel

Kućni ljubimci su velika odgovornost, ali i sreća. Istraživanje je pokazalo kako upravo kućni ljubimci mogu utjecati na usporavanje kognitivnog pada, a dobro je poznato i da su odlični za osobe koje se osjećaju usamljeno.

Umirovljenici sa psom
Istraživanje s 20.000 ispitanika: Evo zašto biste odmah trebali nabaviti kućnog ljubimca

U istraživanju je sudjelovalo 7.945 sudionika starijih od 50 godinama, a pokazalo se kako je posjedovanje kućnih ljubimaca povezano sa sporijim stopama pada pamćenja i kognitivnog pada. Ovo se odnosi samo na osobe koje žive same. U istraživanju su se koristili podaci uzeti kroz dvije godine, a obuhvaćene su osobe starije od 50 godina, u prosjeku starosti 66 godina.

Pokazalo se kako vlasnici kućnih ljubimaca imaju neke značajne prednosti zbog svojih ljubimaca. Tako im sporije pada stopa verbalne kognicije, verbalne memorije i verbalne fluentnosti. Ipak, ovo vrijedi samo za starije osobe koje žive same i imaju kućnog ljubimca ili više njih. Utjecaj kućnih ljubimaca na zdravlje pojedinca se može povezati s usamljenošću koja se smanjuje uz dlakavog prijatelja, a koja inače može utjecati na pojavu demencije i kognitivni pad.

Ovo potvrđuje još jedno istraživanje, o kojem smo pisali ovdje, a koje kaže kako kućni ljubimci osobama donose sreću, smanjuju stres što onda utječe i na bolju funkciju mozga, ali i bolji život. Ipak, kako se navodi, potrebno je napraviti dodatna istraživanja. Ono što je sigurno je da ćete uz kućnog ljubimca dobiti bezuvjetnu ljubav, nevjerojatno društvo, a ako se odlučite na psa dobit ćete i priliku za kretanje koje je također vrlo dobro za vaše zdravlje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap