Kronični pacijenti će biti pod budnim okom ljekarnika: Pratit će se ishodi liječenja i uzimanje terapije

Luka Kalac
23. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Novim projektom ljekarnici će kronične pacijente educirati o pravilnom uzimanju terapije i nuspojavama. Čak gotovo 50 posto pacijenata ne koristi propisane lijekove ili ih ne uzima na odgovarajući način, prema rezultatima nacionalnih i svjetskih istraživanja. Ovim projektom bi se to trebalo promijeniti i poboljšati kvaliteta života.

Ljekarna

Foto: Unsplash

Pravilno uzimanje terapije, nuspojave i poboljšanje kvalitete života, o svemu tome će ljekarnici educirati kronične pacijente pri samom dolasku u ljekarnu. Riječ je o promjenama do kojih je došlo u sklopu projekta vrijednog više od pola milijuna eura, iza kojeg stoji Ministarstvo zdravstva.

Jedan od ciljeva tog projekta je uključivanje ljekarnika u proces praćenja ishoda liječenja. Do toga je došlo nakon što su objavljeni rezultati nacionalnih i svjetskih istraživanja prema kojima gotovo 50 posto pacijenata ne koristi propisane lijekove. Isto tako, iz Ministarstva su poručili kako veliki dio pacijenata ne uzima lijekove na odgovarajući način. Koriste li se pravilno lijekovi u domovima za starije osobe u Hrvatskoj, možete pročitati u istraživanju ovdje.

Prednjače pacijenti s dijabetesom, astmom i kardiovaskularnim bolestima

Upravo zbog pogrešnog korištenja lijekova dolazi do komplikacija u liječenju pacijenata ili propadanja gotovo polovine lijekova koji se izdaju na recept. Kronični pacijenti s dijabetesom, astmom i kardiovaskularnim bolestima su se najviše pozicionirali na toj listi, prema rezultatima istraživanja.

Kako bi ovome stavili na kraj, u tijeku je postupak javne nabave za novi informatički sustav, a za njega će se izdvojiti 570.000 eura uključujući PDV. Zahvaljujući novom informatičkom sustavu, podaci upisani u ljekarnama će biti vidljivi i u liječničkim ordinacijama i bit će povezani s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom. Zbog unaprjeđenja kvalitete života kroničnih pacijenata, ljekarnici će započeti s procesom provođenja edukacije o bolesti, lijeku, pravilnom uzimanju terapije, edukaciji o nefarmakološkim mjerama te prepoznavanju i saniranju nuspojava, piše index.hr.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova
Nestašice lijekova odlaze u povijest: Uvodi se SOS za lijekove, evo što to znači

Realizirat će se do kraja 2025. godine

U Ministarstva zdravstva smatraju da bi se ovim potezom mogla smanjiti stopa odustajanja od terapije, kao i bolja kontrola bolesti kako bi se spriječilo dodatno liječenje komplikacija. Ovaj projekt je dio Nacionalnog plana za oporavak i otpornost trebao bi biti proveden u djelo do kraja 2025. godine.

Zanimljivo je to da će liječnici obiteljske medicine biti informirani o surađivanju pacijenta i o potencijalnim problemima vezanim uz farmakoterapiju. Ovo je još jedan projekt u nizu koji će unaprijediti zdravstvenu pismenost građana. Uz to, u sklopu ovog projekta doći će do preventivnih zdravstvenih pregleda, poticanja zdravih životnih navika te revizije postojećih i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap