Nestašice lijekova odlaze u povijest: Uvodi se SOS za lijekove, evo što to znači

Ana Kanazir
7. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Nestašice lijekove su česte, a nakon što u ljekarnama nestane jednog lijeka, osoba dobije zamjenski, alternativni lijek. Ipak, nekim građanima ne odgovara ova opcija, a kako ne bi došlo do potpunog nedostatka lijeka ili antibiotika, uvodi se pilot projekt ‘SOS za lijekove’. Poznato je kako će sve funkcionirati, a ovo bi trebalo znatno poboljšati cijeli sustav.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova

Uzimanje lijekova | Ilustracija: Pixabay

Svako malo dođe do nestašice lijekova na tržištu, o čemu smo pisali ovdje. Ovo je normalna pojava koja većinom ne predstavlja problem, ali jednako tako bi trebalo postojati rješenje. Upravo zato se uvodi europska solidarnost, odnosno ‘SOS za lijekove’.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Iz HALMED-a su nam objasnili nestašice lijekova: 'Ovo je normalna pojava, a uvijek postoji zamjenski lijek'

Prošle zime je nedostajalo brojnih lijekova i to sve u otprilike isto vrijeme. Tako je nedostajalo lijeka za tlak, antidepresiva, lijeka za srce, a nije bilo ni antibiotika, rekla je Marina Marušić Fojs, magistra farmacije. Kako ovo ne bi postala praksa, uvodi se poseban pilot projekt koji će riješiti ovaj problem, odnosno, lijekovi koji nedostaju će se slati iz raznih zemalja u zemlju gdje ih nema.

– Napravili su jedan mehanizam koji je jedno centralno mjesto gdje se prikupljaju podaci u zemljama gdje će zemlja prijaviti da joj fali neki lijek, a zemlje članice ako imaju viška će obavijestiti da imaju i dati Hrvatskoj ili nekoj trećoj zemlji, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore za danas.hr.

Sve je trenutno u pilot fazi, a koristit će državama članicama koje su suočene s kritičnom nestašicom lijekova kako su rekli iz Agencije za lijekove. Do kraja ove godine Europska agencija za lijekove u suradnji s nacionalnim izradit će popis ‘kritičnih lijekova’.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap