Krenula je bitka za umirovljenike: Stručnjak objasnio zašto su svima ovih dana puna usta mirovina

Milan Dalmacija
16. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su u fokusu svih stranaka jer čine značajno i pouzdano biračko tijelo, a odlaskom Silvana Hrelje iz politike nastat će ogromna praznina, ocjenjuje politički analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan. Dodaje kako sve priče o mirovinama u ovom trenutku nisu slučajne, pogotovo s ljevice.

umirovljenici u šetnji

Umirovljenici | Foto: Unsplash

Proteklih tjedana umirovljenici su bili zatrpani obećanjima sa svih strana. Političari kao da su čekali iznos posljednjeg usklađivanja mirovina prije super-izborne 2024. godine kako bi počeli sipati svoje prijedloge, planove i ideje.

SDP, Možemo i Fokus su među posljednjima predstavili vlastita rješenja. Neka od njih su reciklirana, neka su slična drugima, no svima je isti cilj – obećanjima o višim mirovinama pridobiti što više umirovljenika da sljedeće godine glasuju za njih na izborima. To je uvidio politički analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

umirovljenici razgovaraju
Tko o čemu; svi o mirovinskom sustavu: Skupili smo još komentara i primjedbi, svi ciljaju na istu stvar

– Nije slučajno ovo s mirovinama. I ja sam se zapitao zašto je sad ovo sve s mirovinama, ali to je potencijalno najbolje biračko tijelo. U ovom trenutku nije zaposleno, u Hrvatskoj ih je 1,2 milijuna, ocijenio je Macan u razgovoru za N1.

Neosvojeni teren

Pritom brojnost umirovljenika Macan ne gleda samo demografski, već i politički. Naime, Silvano Hrelja, kao donedavno jedini umirovljenički predstavnik u Saboru, više nije u HSU-u, a najavio je i odlazak iz politike, o čemu smo već pisali ovdje. Tako je, ocjenjuje Macan, ostao jedan neosvojeni teren.

– Kome će se prikloniti umirovljenici? Prije je bila logika da su išli nekako ulijevo, uz SDP, ali tog bloka nema i očito sad svi traže kome će se prikloniti. Umirovljenici su zanimljivi zato što su stabilni, imaju naviku izlaska na izbore. No, tu je i dalje nešto veći problem na ljevici nego na desnici. Ljevica je više ostavila taj teren rasut. Dakle, nema nekog zajedničkog bloka, dok je desnica tu više-manje jasno postavljena, ocijenio je analitičar, koji je nekoć bio i posebni premijerov savjetnik.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Pomak u pregovorima o 13. mirovini: Dobit će je svi umirovljenici, ali ostaje nekoliko nepoznanica

13. mirovina kao bonus

Spomenuo je i inicijative iz umirovljeničkih redova. HSU i platforma Umirovljenici zajedno već su ranije obznanili svoje prijedloge na koji način povećati mirovine. U sve žešćoj konkurenciji različitih prijedloga, pitanje je za koga će se umirovljenici odlučiti. Pogotovo ako u predizbornu jednadžbu dodamo i sve izgledniju mogućnost da HDZ-ova Vlada uvede 13. mirovinu, o čemu je također bilo riječi.

– Svi su izračunali da su im umirovljenici najzanimljiviji, a i njima je najteže zbog inflacije, tako da bi ova 13. mirovina po prvi puta mogla biti bonus, zaključio je Macan ovu potencijalnu ‘win-win’ situaciju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap