Nižu se obećanja umirovljenicima: Fokus želi osnovati poseban fond, a zatim provesti mirovinsku reformu

Milan Dalmacija
8. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Osnivanje posebnog mirovinskog fonda koji bi se punio porezima i prihodima banaka te smanjenje iznosa doprinosa za prvi i njihovo povećanje za drugi stup uz fleksibilnije raspolaganje mirovinskom štednjom, glavne su točke prijedloga stranke Fokus za izmjene u mirovinskom sustavu. Na taj način, oni bi riješili klasične boljke sustava i učinili ga otpornijim u vremenima recesija i inflacija.

Davor Nađi predstavio je rješenja za mirovinski sustav koja je pripremila stranka Fokus | Foto: Fokus

Da je predizborna kampanja već počela vidi se po silnim i sve brojnijim obećanjima umirovljenicima. Premijer Andrej Plenković najavio je novi paket mjera. SDP i Možemo predstavili su svoj plan kako podići mirovine u sljedeće četiri godine, Umirovljenici zajedno također nude neka rješenja, a sad im se pridružio i Fokus.

Predsjednik te stranke i saborski zastupnik Davor Nađi u kratkim je crtama pojasnio kako vidi mirovinski sustav u ovom trenutku i što bi poduzeo da mirovine budu veće. No, najprije je podsjetio na uzroke većine problema u sustavu. Kritično je gledao i na inflaciju, koja je smanjila kupovnu moć građana i oslabila vrijednost novca, ali i na recesiju koja bi, kad se dogodi, mogla dovesti u pitanje sva planirana ili obećana povećanja prihoda umirovljenika. Spomenuo je i neke klasične boljke mirovinskog sustava.

umirovljenici razgovaraju
Tko o čemu; svi o mirovinskom sustavu: Skupili smo još komentara i primjedbi, svi ciljaju na istu stvar

– Ono što je također problem je da rastu izdaci za mirovine iz državnog proračuna, što zbog toga jer imamo sve više umirovljenika, što zbog toga jer je životna dob dulja pa umirovljenici sve dulje koriste mirovine, a punjenje doprinosima ne prati taj tempo. Zbog toga imamo situaciju da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 37 posto, a omjer pune starosne mirovine i plaće je na 44-45 posto, što je malo. Mi smo u desetljeću kad će veliki broj ljudi otići u mirovinu, a s druge strane nemamo takvo punjenje radnom snagom. Stoga je omjer od 1:1,36 nedovoljan, ustvrdio je Nađi.

Reforma i poseban fond

Stoga je uime svoje stranke predstavio viziju promjena koje bi se trebale dogoditi u mirovinskom sustavu. Te bi promjene trebale ići u smjeru stabilizacije mirovinskog sustava, ali i poboljšanja po pitanju mirovinske štednje, odnosno drugog i trećeg stupa. Najavio je i potencijalnu reformu.

– Predlažemo da se u mirovinskom sustavu stvori fond za stabilizaciju koji bi se punio dvije do tri godine prije mirovinske reforme, kroz poreze i prihode banaka. Kad bi se taj fond napunio, krenulo bi se u reformu, kojom bi se smanjila uplata doprinosa iz prvog stupa s 15 na 13 posto, a povećala s pet na sedam posto u drugom stupu. S obzirom da bi fond i dalje postojao, on bi pomagao u isplati mirovina iz prvog stupa, kako bi se zadržala njihova razina nakon smanjenja uplate doprinosa. On bi djelovao i protuciklički. Kad je recesija, on bi puštao sredstva van i pomagao u isplati mirovina, a kad je inflacija, on bi prikupljao novac. Time bi se potaknula potrošnja i prekinuli recesijski rizici, sadašnji umirovljenici bi imali stabilnije mirovine, a budući umirovljenici garantiranu isplatu, objavio je Nađi.

stednja
Na pomolu reforma drugog stupa: Stigli su i prvi prijedlozi, fondovi će povećati dodatak

Fleksibilniji mirovinski stupovi

Na tragu je to ranijeg popisa mjera koje je objavila Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. No, kako možete pročitati ovdje, oni bi mijenjali iznos uplate doprinosa u puno većoj mjeri i kroz dulje razdoblje.

Izmjene u drugom stupu ticale bi se povlačenja sredstava iz mirovinskih sustava odjednom. Kao što je i intencija vladajućih, u sklopu najavljenih promjena u drugom stupu, o kojima više možete doznati ovdje, Fokus bi omogućio povlačenje još više novca, čak do 25 posto odjednom. Uz to, omogućio bi štedišama da same odluče kad se žele prebaciti iz jedne kategorije mirovinske štednje u drugu. Tako bi praktički liberalizirali zakonsku obvezu prebacivanja iz kategorije A u B te iz kategorije B u C.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap