Korone više “nema”, ali zato imamo najveći broj umrlih umirovljenika ikad!

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

S koronom ili od korone, sasvim je svejedno jer Hrvatska nastavlja crni niz rekordne smrtnosti među starijom populacijom. Više nema apsolutno nikakve sumnje da je pandemija ostavila ozbiljne posljedice na već ionako narušeni i nefunkcionalni zdravstveni sustav koji je postao nedostupan građanima. Rezultat je sve veći broj umrlih umirovljenika, a brojke umjesto da padaju, rastu iako covid jenjava.

Ilustracija: Rawpixel

Ni krajem crne 2020. ni krajem još crnje 2021. nismo imali ovoliku smrtnost kakvu dosad bilježi ova godina, unatoč jenjavanju pandemije. Stariji građani, nema više nikakve sumnje, plaćaju danak nedostupnosti zdravstvene skrbi s posljedicom nikad veće smrtnosti.

Najveća brojka umrlih u povijesti

stariji
Nikad veća smrtnost: U samo mjesec dana umrlo gotovo 6.000 umirovljenika!

Potvrđuju to i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji pokazuju da je bez mirovine dosad u 2022. godini zbog smrti ostalo čak 18.323 umirovljenika. Najveća je to brojka u povijesti, gora nego pandemijski kritične posljednje dvije godine. Naime, u prva četiri mjeseca 2021. umrlo je manje korisnika mirovina, njih 16.918, dok ih je u istom razdoblju 2020. umrlo još manje, 14.341. Na sličnoj su razini i 2019. i 2018. godina.

Dakle, u samo dvije godine riječ je o gotovo 4.000 više umrlih u trećini godine. Preslikano na godišnju razinu, riječ je o čak 12.000 izgubljenih života više! Nastavili se ovakav zastrašujući trend Hrvatska će krajem godine dosegnuti rekordnu smrtnost iz 2021. godine, kada smo izgubili više od 60 tisuća korisnika mirovina, pri čemu bi brojke umrlih drastično skočile krajem godine, no ostaje se za nadati da ipak neće biti tako.

Mjesečno povećanje za oko 4.200 umrlih više

U odnosu na prošli mjesec, kada smo bilježili 15.391 umrlog umirovljenika u 2022. godini, riječ je o mjesečnom povećanju za oko 4.200 umrlih. Mala nada je da je to ipak pomak nabolje, jer je skok prošloga mjeseca bio čak 6.000 umrlih umirovljenika više.

Broj umrlih korisnika i dalje premašuje broj novih korisnika mirovina u istoj godini, a kojih je dosad 15.391, odnosno za oko tri tisuće manje nego umrlih. Prije pandemije, onih koji su odlazili u mirovinu uvijek je bilo više od onih koji su umrli.

Korone više “nema”, ali zato imamo najveći broj umrlih umirovljenika ikad!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap