Korisni savjeti: Riječki policajci informirali starije osobe kako se zaštititi od prijevara i krađa

Milan Dalmacija
2. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Riječki policajci su na gradskim ulicama savjetovali starije građane kako se zaštititi od krađa i prijevara. Policijske statistike pokazuju kako je lani čak 9.099 starijih osoba bilo žrtvama različitih kaznenih djela.

Riječki policajci su na gradskim ulicama savjetovali starije građane kako se zaštititi od krađa i prijevara. | Foto: PU primorsko-goranska

Nakon što su protekloga tjedna tri umirovljenice s riječkog područja ostale bez novca i nakita ukupne vrijednosti  oko 16.000 eura, Policijska uprava primorsko-goranska odlučila je izravno savjetovati starije osobe. Policajci iz I. policijske postaje su tijekom četvrtka i petka dijelili informativne letke starijim sugrađanima.

Starija osoba stoji okrenuta leđima
Statistika MUP-a: Čak je 9.099 starijih od 60 godina prevareno prošle godine, donosimo još podataka

Obišli su autobusne postaje i gradsku tržnicu. Podijelili su 150 letaka te informirali umirovljenike o kaznenim djelima u kojima su najčešće žrtve. Riječ je uglavnom o prijevarama na kućnom pragu, računalnim prijevarama ili drskim krađama, o kojima smo već pisali.

Policajci su građanima dali konkretne savjete o prevenciji ovakvih nedjela te o samozaštitnom ponašanju u slučajevima prijevara, ali i provala u domove i vozila, džeparenja i drugih kaznenih djela kako ne bi postali žrtve kriminalaca.

Starije osobe često u najboljoj vjeri pristaju na razgovor s nepoznatim osobama te ih puštaju u svoj dom. Tek kasnije shvate da su prevareni. Ministarstvo unutarnjih poslova u svojoj je godišnjoj statistici navelo kako je čak 9.099 starijih osoba lani bilo žrtvama različitih kaznenih djela, o čemu možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap