Statistika MUP-a: Čak je 9.099 starijih od 60 godina prevareno prošle godine, donosimo još podataka

Ana Kanazir
11. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Statistika MUP-a pokazuje puno zanimljivih podataka za prethodnu godinu. Tako se povećao broj kriminaliteta i to za 1,9 posto u usporedbi s prošlom godinom, a najčešće su prevareni upravo osobe starije od 60 godina i to na razne načine. Ipak, puno je i onih starijih od 59 godina koji su u prethodnoj godini počinili kaznena djela.

Starija osoba stoji okrenuta leđima

Starija osoba | foto: Ilustracija: Pixabay

Statistike ne lažu, a upravo statistike MUP-a za 2022. godinu kriju razne podatke o kriminalnim djelima i radnjama. Tako se mogu vidjeti koje su najčešća kaznena djela koja su počinili oni stariji od 59 godina, ali i na koje su sve načine oni bili žrtve.

[ANKETA] Pogledajte koliko umirovljenika u godinu dana skrivi prometnu nesreću

Najviše kaznenih djela su stariji počinili u prometu

Prema statističkim podacima, najviše su kaznenih djela u 2022. godini osobe starije od 59 godina napravile u prometu. Prema zakonskoj klasifikaciji su osobe starije od 59 godina najviše počinile razna kaznena djela. Tako je na primjer, njih 845 počinilo kazneno djelo protiv osobne slobode, njih 81 je počinilo kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Zanimljivo je kako je od svih dobnih skupina, upravo skupina osoba s 59 i više godina u 2022. godini počinila najveći broj kaznenih djela u prometu, točnije 297 osoba je skrivilo neko kazneno djelo u prometu. Veliki broj njih, 488 je počinilo i kaznena djela protiv imovine. Njih 106 je počinilo kazneno djelo krivotvorenja.

Što se tiče sveukupnog broja kaznenih djela koje su napravili oni s 59 ili više godina, radi se o brojci od 2.755 osoba. Popis kaznenih djela po godinama možete vidjeti u galeriji ispod.

Najčešće su prevareni oni stariji od 60 godina

S druge strane, upravo su osobe starije od 60 godina oni koji su i najčešće prevareni. Točnije, prošle je godine bilo prevareno ukupno 9.099 osoba u ovoj dobi. Od samih kaznenih djela, među najčešćima su tako bili kaznena djela protiv osobne slobode nad 1.262 osobe, prijetnja koja je izvršena nad 1.222 osobe, kaznena djela protiv života i tijela na 405 osoba, kaznena djela protiv braka, obitelji i djece s 386 oštećenih osoba, a čak je 381 osobe starije od 60 godina doživjelo nasilje u obitelji. Ovaj broj je možda i veći jer starije osobe nasilje u obitelji ne prijavljuju baš uvijek, a više o tome smo pisali ovdje.

Od svih dobnih skupina su nad starijima od 60 navjiše izvršene kaznena djela protiv imovine, čak njih 5.316. Ovdje spadaju i ugovori o uzdržavanjima kojima se starijim osoba često oduzimaju njihove nekretnine. Jednako tako, od navedenih dobnih skupina su najviše nad starijima od 60 godina izvršena kaznena djela prijevare, računalne prijevare, krađe i teške krađe. Na kraju cijele tablice se može vidjeti kako su upravo stariji od 60 godina najčešće prevareni.

Mup statistika o oštećenim osobama

Mup statistika o prevarenim osobama | foto: MUP

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap