Konačni slom kune: Od Nove godine sve cijene će biti samo u eurima

Ana Kanazir
30. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Iako je euro uveden prije godinu dana, u trgovinama i drugim prodajnim mjestima je uz eure stajao i iznos u kunama, kako bi se građani lakše naviknuli na novu valutu. Ipak, ovakav dvojni iskaz cijena prestaje 31. prosinca i kune zauvijek odlaze u prošlost. Tako će od 1. siječnja svi iznosi biti samo u eurima, a građani će morati kupovati bez uspoređivanja i preračunavanja.

novčanice eura u rukama ispred božićnog drvca

Foto: mirovina.hr

Euro je na snazi već godinu dana, ali su iznosi uz njega bili napisani i u kunama pa je građanima bilo lakše odrediti koliko je nešto skupo. Sada se to mijenja pa će svi računi i iznosi cijena biti napisani samo u eurima, a dvojno iskazivanje cijena postaje prošlost.

novčanice eura u različitim apoenima
Krivotvorene novčanice u Hrvatskoj: Sve je više lažnih eura, a evo u kojim se apoenima pojavljuju

Uvođenjem eura nisu svi bili zadovoljni, a proces navike na novu valutu kod nekih traje i dan danas. Mnogi građani tako i dalje gledaju cijene u kunama pa prema tome zaključuju je li nešto skupo ili nije. Ipak, ovo više neće biti moguće jer od 1. siječnja prestaje dvojno iskazivanje cijena, što znači da će sve cijene biti prikazane samo u eurima. Osim toga, još samo dva dana se mogu zamijeniti kune u bankama, o čemu smo pisali ovdje.

Iz potrošačkih udruga su tražili da se produlji dvojno iskazivanje cijena jer im se potrošači svakodnevno žale, ali im to nije odobreno.

– Nemate relaciju ono kad smo imali mlijeko 10 kuna pa je otišlo na 12 pa znam da mi je to poskupjelo 2 kune. A sad je mlijeko 1,20 eura, 1,27 eura, 1,32 eura, 1,37 eura, otkud ću znati koliko je bilo, rekla je za vijesti.hrt.hr Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Po nekima je, s druge strane, dvojno iskazivanje cijena bilo potpuno nepotrebno i misle kako je odmah trebalo prijeći na euro. Kako god bilo, sada će cijene biti samo u eurima, a kuna će se polako, ali sigurno zaboraviti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap