Krivotvorene novčanice u Hrvatskoj: Sve je više lažnih eura, a evo u kojim se apoenima pojavljuju

Ana Kanazir
22. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj je od uvođenja eura zabilježeno gotovo 300 lažnih novčanica eura, što je više nego što je bilo lažnih novčanica prošle godine. Ovo pokazuje i nedavni slučaj kada su lažne novčanice otkrivene kod 60-godišnjaka na graničnom prijelazu Svilaj. Jednako tako se krivotvorene novčanice pojavljuju i kod ugostitelja.

novčanice eura u različitim apoenima

Novčanice eura | Foto: mirovina.hr

Najviše se krivotvore novčanice od 50 apoena, a nakon njih su na redu i one od 20 i 100 eura. Tijekom prošle godine je zaplijenjeno 260 lažnih novčanica eura, a godinu dana ranije ih je bilo 228.

Koriste se i posebni skeneri za otkrivanje lažnih novčanica

Provjerite 'kusur': Hrvati u novčanicima sve češće nalaze kovanice susjedne zemlje

Kako bi se otkrile krivotvorene novčanice, brojni ugostitelji koriste posebne uređaje skenere koji služe kao detektori lažnih novčanica. Važno je napomenuti kako je ovo kazneno djelo, a oni koji su izradili lažne novčanice, a koji su optuženi za krivotvorenje, mogu dobiti kaznu do deset godina zatvora.

Do sada je prijavljeno otprilike 300 krivotvorenih novčanica, a jednako tako je na graničnom prijelazu Svilaj 60-godišnjak 19. veljače stigao u vozilu njemačkih registracija s 800 novčanica od 10 eura, ali ga je policija otkrila na vrijeme. Ipak, ovo je samo jedan od slučajeva krivotvorenja, kako je rekla Kristina Čirjak u RTL Danas.

Plaća se i filmskim novcem

Osim krivotvorenih novčanica, javlja se problem i vraćanja kovanica drugih zemalja u ugostiteljskim objektima i trgovinama, o čemu smo pisali ovdje. Dodatni slučaj je opisao i policijski službenik u prilogu RTL-a.

– Imali smo nedavno slučaj gdje je osoba s 10 eura također krivotvorenih plaćala u ugostiteljskom objektu, imali smo i plaćanje s filmskim novcem, dakle susretali smo se s time, ali ne u ovolikim količinama, rekao je Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Osim novčanica, poznato je i kako se sve više krivotvori hrana, pri čemu je Dario Lasić otkrio koje je najčešće krivotvorenje hrane, o čemu smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap