Umirovljenici skeptični oko novog modela obiteljskih mirovina: Reforma kasni i odugovlači se

Josip Mihaljević
5. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada će u ovome mjesecu predstaviti reformu obiteljskih mirovina. Pitali smo umirovljenike što očekuju i baš kao kod covid dodatka – vlada skepsa. Dok novci ne sjednu na račune, a to bi trebalo biti tek za godinu dana, većina jednostavno ne vjeruje da će doći do pozitivnih promjena.

novac

Foto: Unsplash

Ministarstvo rada kroz nekoliko tjedana javnosti konačno planira prezentirati novi model obiteljskih mirovina. Do sada se zna samo par okvirnih stvari – obiteljske mirovine bi trebale rasti oko 13 posto, a uvodi se i takozvani “obiteljski dodatak na mirovinu” odnosno nasljeđivanje mirovine od preminulog partnera. Kako je ranije kazao HSU-ov Silvano Hrelja, novi model obiteljskih mirovina težak je oko milijardu kuna godišnje i u najboljem scenariju će se moći zadržati vlastita mirovina i naslijediti 50 posto mirovine preminulog partnera.

Sprema se i bolja materijalna situacija za one koji nemaju vlastitu mirovinu, a koriste mirovinu preminulog partnera. Danas najčešće završavaju na 70 posto mirovine preminulog, a to bi se trebalo povećati na najmanje 80 posto. Plan je reformu predstaviti u siječnju, proći kroz saborsku proceduru u prvoj polovici godine, a same promjene bi stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine.

Slično kao i kod isplate covid dodatka, umirovljenici su skeptični oko najavljenih promjena. Čitatelje smo putem ankete na portalu pitali što očekuju od reforme, a od njih 655 većina ne gaji preveliku nadu. Dio njih (16.79%) pozitivno gleda na mogućnost nasljeđivanja mirovine, a dio njih (14.81%) smatra kako najavljena reforma zvuči predobro da bi bila istinita. S druge strane, imamo dio umirovljenika (31.6%) koji je skeptičan oko cijele stvari i pričekat će da se objave detalji. Ne bi bilo prvi puta da se najavljuje neka velika stvar pa da na kraju od toga dobijemo minimalne promjene (najbolji primjer za ovo je nacionalna naknada za starije osobe). I konačno, 36.79% umirovljenika smatra kako od cijele ove najave neće biti apsolutno ništa.

Pročitali smo i komentare čitatelja o reformi obiteljskih mirovina. Većina njih zapravo podržava povećanje obiteljskih mirovina, ali se pitaju što je s običnim mirovinama iz rada koje su sramotno malene. S druge strane, dobar dio njih smatra kako je nasljeđivanje mirovina u Hrvatskoj davno trebalo biti uvedeno, a činjenica da je planirani datum stupanja na snagu tek 1. siječnja 2023. godine smatraju odugovlačenjem.

Umirovljenici skeptični oko novog modela obiteljskih mirovina: Reforma kasni i odugovlači se
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap