Koliko iznose i kako funkcioniraju mirovine u ratom zahvaćenoj Ukrajini

Josip Mihaljević
24. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Oči svijeta uprte su na istok Europe gdje je danas počela ruska invazija na Ukrajinu. Jučer smo objavili nekoliko detalja o ruskom mirovinskom sustavu i životu njihovih umirovljenika, a danas se fokusiramo na Ukrajinu.

umirovljenik

Foto: Unsplash

Oči svijeta uprte su u Ukrajinu, gdje je danas u ranim jutarnjim satima došlo do invazije od strane Rusije. Jučer smo objavili kratak presjek ruskog mirovinskog sustava i života njihovih umirovljenika, a danas se fokusiramo na Ukrajinu. Radi se o površnom drugoj najvećoj (iza Rusije) europskoj državi  koja ima 44,13 milijuna stanovnika. Od toga čak 11 milijuna umirovljenika.

Muškarci u mirovinu mogu sa 60, a žene s 58 i pol godina.

Ukrajina se, kao i većina europskih država, oslanja na sustav međugeneracijske solidarnosti kada je riječ o strukturi mirovinskog sustava. Radnici plaćaju 22 posto doprinosa iz plaće kako bi financirali mirovine koje su u isplati. Doduše, u zadnjih pet godina pokrenuli su reforme i osnovali drugi stup, ali on je još u začetnoj fazi i u ovom trenutku ne isplaćuje mirovine. Plan je za drugi stup izdvajati ne više od 7 posto plaće radnika.

Jako male mirovine

umirovljenik bicikl
Život umirovljenika u Rusiji: Za preživljavanje im je dovoljno 17 kuna dnevno

Prosječna plaća kreće im se oko 500 eura (3.770 kuna), ali mirovine su im jako niske. Prije samo nekoliko godina većina umirovljenika primala je pedesetak eura mjesečno što ih je, između ostalog, nagnalo da krenu raditi reformu mirovinskog sustava.

Reforme iz 2017. godine ponešto su urodile plodom pa im je prosječna mirovina od tada do danas porasla na nekih 117 eura mjesečno. Skoro svaki drugi ukrajinski umirovljenik prima njihov model “najniže mirovine”, dok je u Hrvatskoj udio najnižih umirovljenika među ukupnima na oko 25 posto.

Ukrajinski umirovljenici mogu biti nezadovoljni svojim političarima jer su od samostalnosti (1991. godine) imali neredovita usklađivanja mirovina, a kada bi do njih došlo, usklađivanja su bila manja od inflacije.

Loša demografska slika, omjer radnika i umirovljenika je 1:1

Ukrajina ima lošu demografsku sliku, a tržište rada im nije pretjerano razvijeno. Omjer umirovljenika i zaposlenika im je praktički identičan. Najnovije okolnosti mogle bi dodatno narušiti demografsku sliku ako dođe do većeg iseljavanja. Čak i ako ne dođe, Ukrajina je prošle godine izrazila želju za članstvom u Europskoj uniji, a po vlastitom iskustvu znamo da nakon toga dolazi do većeg odlijeva radnika iz države.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap