Život umirovljenika u Rusiji: Za preživljavanje im je dovoljno 17 kuna dnevno

Josip Mihaljević
23. veljače 2022.
Novosti
A- A+

U Rusiji za većinu građana nema velikih mirovina, a prosječne mirovina im se kreće oko 1.600 kuna, za tisuću kuna manje od hrvatskog prosjeka. Ipak se mogu pohvaliti s nizom zaštitnih mehanizama i povoljnijim uvjetima za ostvarivanje mirovinskih prava.

umirovljenik bicikl

Foto: Unsplash

Hrvatsko izdanje ruskog portala Russia Beyond donosi priču o životu njihovih umirovljenika, ili bolje rečeno, o njihovom mirovinskom sustavu. Njihov je mirovinski dizajnom sličan starijim verzijama našeg sustava, a tu su i povoljniji uvjeti kojih se sjećaju umirovljenici.

Žene u mirovinu idu prije 60, a muškarci prije 65 godina

luxembourg
Evo koliko iznosi prosječna mirovina u svim članicama Europske unije

I dok se na zapadu Europe diže dob za odlazak u mirovinu na preko 65 godina, a takvih pokušaja bilo je i u Hrvatskoj, Rusi su još uvijek u tranziciji od starijih povoljnih uvjeta – u starosnu mirovinu žene mogu prije 60., a muškarci prije napunjenih 65 godina života.

Prijevremena mirovina postoji samo za neke kategorije građana (za otprilike trećinu radnika), a one uključuju majke s više djece, radnici koji rade teške poslove, invalidi, radnici koji rade na sjeveru zemlje i slično.

Zbog svega toga ne mogu se pohvaliti pretjerano veliki iznosom mirovine. U prosjeku, ona iznosi 214 eura što je oko 1.600 kuna. Prosječna mirovina u Hrvatskoj je za oko tisuću kuna veća od ruske. No, to nam ništa ne govori o tomu kako iz mjeseca u mjesec mogu s tim iznosima preživjeti. Stariji od 80 u Rusiji primaju posebne doplate na mirovinu, a dodatnim bonusima zahvaćeni su umirovljenici koji imaju dio radnog staža na selu, sjeveru države ili oni koji uzdržavaju druge osobe.

Razlikuju državnu od socijalne mirovine

Kako biste dobili mirovinu u Rusiji, morate skupiti dovoljno staža i mirovinskih bodova. Trenutačno je potrebno skupiti najmanje 13 godina radnog staža (u Hrvatskoj 15). Čak i ako ne skupite minimalne uvjete, umjesto klasične starosne dobit ćete socijalnu mirovinu.

Njena osnovica iznosi samo 72 eura, što je manje od minimuma za bilo kakav život pa svaka regija iz socijalnih fondova uplaćuje razliku do nekog minimuma. Ako, primjerice, umirovljenik sa socijalnom mirovinom živi u Moskvi – dobit će dodatnih 246 eura, a umirovljenik u Vladivostoku dobit će dodatnih 140 eura

Kao i Hrvatska, imaju i čitav niz povlaštenih mirovina. U Hrvatskoj se najviše vrednuju bivši saborski zastupnici i parlamentarci, a u Rusiji – astronauti. Oni u prosjeku primaju mirovine koje su veće od 5.000 eura.

Državna revizija kaže da im je dovoljno 17 kuna na dan

ruski umirovljenici
Ruski umirovljenici imaju manje mirovine nego Hrvati, ali ne moraju kopati po smeću

Ruska državna revizija je u 2019. izračunala da ruski umirovljenik skromno, ali pristojno može živjeti ako troši 2,3 eura (17.30 kuna) na dan. I to nakon što plate režijske troškove i kupe lijekove, pod uvjetom da ne kupuju odjeću i odjeću.

Većina starijih Rusa posjeduje nekretnine, a mnogi ih u mirovini prodaju i sele se u manje stanove pa imaju i solidnu ušteđevinu. Država im je osigurala velike popuste na lijekove, a umirovljenici koji imaju kronične bolesti imaju pravo na besplatan posjet rehabilitacijskim ustanovama svake godine u trajanju od 22 dana.

Iako ne žive u luksuzu, ruski umirovljenici preživljavaju  s prosječnom mirovinom. Cijene su im malo niže nego u Hrvatskoj, a najveću uštedu rade na režijama i gorivu, budući da su bogati i naftom i plinom.

Život umirovljenika u Rusiji:  Za preživljavanje im je dovoljno 17 kuna dnevno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap