Kolarić najavio popuštanje mjera u domovima: “Drago mi je što će se moći vratiti normalnijem životu”

Josip Mihaljević
28. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Epidemiolog Branko Kolarić, inače koordinator Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina, najavio je popuštanje mjera u sustavu socijalne skrbi.

Epidemiolog Branko Kolarić (Snimak zaslona/N1)

Epidemiolog Branko Kolarić gostovao je danas u Novom danu N1 televizije, a u emisiji je govorio o popuštanju mjera nakon poboljšanja epidemiološke situacije. I dok se ovoga tjedna spekuliralo da će se na razini države ići u značajnije popuštanje mjera, prema najnovijim informacijama do toga neće doći tako brzo.

Velika procijepljenost u domovima za starije

Međutim, popuštanja bi se mogla dogoditi tamo gdje ih možda najmanje očekujemo – u sustavu socijalne skrbi.

dom zaklade lavoslava schwarza
Zagrebački dom za starije uspješno odolijeva koroni: "Cilj je bio sačuvati živote, a to košta - i nismo štedjeli"

“Jučer smo imali sastanak povjerenstva na kojem je predloženo da osobama u domovima za starije i nemoćne koje su procijepljene ili su preboljele virus dopuste posjeti. Tu skupinu ljudi smo uspjeli procijepiti u visokom postotku i drago mi je što će se oni moći vratiti normalnijem životu”, kazao je Kolarić.

Posjete će biti dozvoljene svima osim onih korisnika koji su akutno bolesni ili u stacionaru. Kolarić je iznio podatke o procijepljenosti, kaže da ona varira od 50 do čak 70 posto u pojedinim domovima.

Kada će se ostali moći cijepiti?

Unatoč nedostatku cjepiva, Kolarić je istaknuo da su uspješno procijepljene prioritetne skupine. No, što je sa svima ostalima?

ilegalni dom legrad
Priveden vlasnik ilegalnog doma za starije koji je epidemiolozima tajio broj korisnika

“Da smo imali redovnu isporuku kako je bilo dogovoreno, vjerujem da bismo sljedeći tjedan počeli cijepiti starije osobe koje nisu u institucijama. Zasad to odgađamo dok ne dobijemo nove doze cjepiva”, kazao je.

Kolarić je iskazao zadovoljstvo s manjim brojkama novozaraženih, ali kazao je da smo i s ovih 700-800 na dan i dalje na visokim brojkama. Dodao je i kako se Znanstveni savjet nije sastao preko mjesec dana:

Sastanak Znanstvenog savjeta smo trebali imati kada je bio potres, no on se nije održao. Sastanak savjeta od tada do danas nismo imali”, rekao je Kolarić.

Kada bi Kolarić odlučivao o popuštanju mjera, kazao je da bi prvo trebalo omogućiti djeci da idu u škole, nakon toga aktiviranje sportskih aktivnosti pa tek onda ugostiteljskih.

Kolarić najavio popuštanje mjera u domovima: “Drago mi je što će se moći vratiti normalnijem životu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap