Zagrebački dom za starije uspješno odolijeva koroni: “Cilj je bio sačuvati živote, a to košta – i nismo štedjeli”

Josip Mihaljević
29. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Korona je ušla u (pre)više domova za starije, ali ne i u Dom umirovljenika Lavoslav Schwarz. Cijelu godinu uspješno odolijevaju epidemiji i nisu imali niti jednog pozitivnog korisnika. Evo kako su u tomu uspjeli.

dom zaklade lavoslava schwarza

Foto: dzls.hr

Imaju 61 korisnika, prosječna dob im je 90 godina, a tamo živi šestoro njih koji su navršili 100 godina. Radi se o zagrebačkom Domu za starije zaklade Lavoslava Schwarza koji čitavu godinu uspješno odolijeva koroni, piše nacional.hr. Strogo čuvane korisnike ovih su dana posjetili novinari Nacionala kako bi pogledali kakva su tamo pravila i možda pronašli recept za druge domove.

Trenutno je u domu 61 korisnik. Zaposleno je šest medicinskih sestara, deset njegovateljica i dva fizioterapeuta. O zdravlju brine liječnica obiteljske medicine Vesna Srdić-Briški.

“Dom Zaklade Lavoslava Schwarza je ustanova koja cijelu godinu uspješno odolijeva epidemiji. Tijekom 2020. nismo imali ni jednog pozitivnog korisnika ili korisnicu. Zatvorili smo se rano, samo dan nakon pojave prvog pozitivnog slučaja u Hrvatskoj. 26. veljače potpuno smo ograničili posjete domu, ograničenje je trajalo do prvog popuštanja mjera u srpnju. Posjete su bile dozvoljene tijekom ljeta, sve do početka listopada kada je počeo rasti broj novozaraženih. Na vrijeme smo prepoznali da se sprema nešto jako ružno i da moramo poduzeti apsolutno sve da zaštitimo naše korisnike”, rekla je ravnateljica doma Sanja Major.

Uvodili su mjere i prije naredbe Stožera

Ravnateljica Major je ispričala kako su oni mjere uvodili i prije nego su one bile raspisane. Troškovi za opremu su im se udvostručili, no barem su na vrijeme nabavili kvalitetne dezinficijense, maske i druga zaštitna sredstva.

beč umirovljenici
Godina donijela 45 tisuća novih umirovljenika, a odnijela više od 43 tisuće starih!

“Cilj nam je bio sačuvati živote, a to košta, i nismo štedjeli. Zaštita naših korisnika i radnika bila je prioritet”, kazala je Major za Nacional.

Ravnateljica je pohvalila zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar – kaže kako su bili od velike pomoći u pravovremenim reakcijama na svaku sumnju da se kod njih nešto događa.

Novinari koji su na kratko vrijeme posjetili dom uvjerili su se u zaštitne mjere. Osim standardnog mjerenja temeperature, testirani su brzim antigenskim testom. Tek nakon negativnog rezultata mogli su ući u hodnik – a tamo ih je dočekalo zaštitno odijelo, navlake za cipele, vizir, novu masku i rukavice.

U domu će se cijepiti preko 90 posto korisnika

penzic cjepivo
Anketa Ministarstva socijalne skrbi: Koliko korisnika, a koliko djelatnika u domovima za starije želi cjepivo?

U dom je 28. prosinca stiglo 55 doza cjepiva i novinari su zabilježili te trenutke. Inače, u preko 90 posto korisnika ovog doma planira se cijepiti.

“Držali smo se uputa HZJZ-a. S obzirom da svaka bočica mora biti dijeljiva na pet, organizirali smo da u prvom danu cijepimo 15 korisnika. Cijepljenje smo podijelili na četiri dana, jer je tako lakše pratiti grupu po grupu, odnosno reakcije naših korisnika”, kazala je obiteljska liječnica Vesna Srdić-Briški.

Cijepit će se i 99-godišnja Nada Trumbić Raić koja u siječnju slavi okruglih 100 godina.

“Ja ću navršiti 100 godina 9. siječnja. I odlučila sam se cijepiti jer je normalno u ovim godinama da se cijepimo. Želimo još svojoj djeci, svojim drugovima i drugaricama ovdje biti uzor, jer i oni su meni uzor”, kazala je umirovljenica.

Zagrebački dom za starije uspješno odolijeva koroni: “Cilj je bio sačuvati živote, a to košta – i nismo štedjeli”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap