Knjižničarka nam je preporučila pet knjiga koje možete pronaći i na Interliberu

Ana Kanazir
10. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

U tijeku je sajam knjiga Interliber na Zagrebačkom Velesajmu, a na njemu se mogu pronaći razni novi i zanimljivi naslovi po povoljnijim cijenama. I mi smo posjetili ovaj sajam, a od umirovljenika smo saznali i za neke preporuke. Sada nam je preporuke dala i Jadranka Račić, knjižničarka u mirovini.

knjižničarka Jadranka i knjige

Knjižničarka Jadranka nam je dala preporuke knjiga | Foto: privatna arhiva/Mirovina.hr

Interliber se održava svake godine u studenome, a posjeti ga puno zaljubljenika u knjige. Ni ovoga puta nije bilo drugačije pa su nam umirovljenici otkrili što oni najviše čitaju, a video možete vidjeti u ovom tekstu. Kako bi vam kupnja bila još lakša, preporuke za čitanje knjiga nam je dala i knjižničarka u mirovini.

Uzmite si vremena

– Svima koji vole knjige ili ih nekome žele darovati toplo preporučujem odlazak na Interliber. Uz značajno snižene cijene, tu se na jednom mjestu nudi najveći izbor novih i starih naslova mnogih nakladnika i antikvarijata, a organizirani su i brojni popratni programi i promocije knjiga koji će dodatno obogatiti vaš obilazak, rekla nam je Jadranka Račić.

Dodala je i da je potrebno samo izdvojiti dovoljno vremena kako bi se u miru moglo istražiti i prikupiti informacije, kao i malo strpljenja s obzirom na gužve koje vas mogu dočekati.

Nekada je teško odabrati pravu knjigu, a to ovisi o potrebama, afinitetima i senzibilitetu svake osobe. Ponekad do dobre knjige dođemo preporukom prijatelja ili knjižničara, ponekad o njima saznamo iz medija, na neke naletimo slučajno, a neke nas knjige same pronađu.

ruke na knjizi na sajmu knjiga
Počeo je popularan sajam knjiga: Umirovljenici su nam otkrili što čitaju

‘Knjige su poput ljudi’

Kako nam je rekla knjižničarka Račić, za svaku knjigu postoji ‘ono’ pravo vrijeme čitanja. Otkriva kako su one poput ljudi, neki u život uđu prerano, neki prekasno, nekad se pojave kad smo u nekom emotivnom balonu, a neki se tu nađu baš u pravom trenutku i tada sve ide nekako glatko.

– Knjige koje ću navesti neću staviti pod preporuku već izbor nekih naslova koje sam u skorije vrijeme pročitala. Kada sam ih zapisala na papir uočila sam, što mi je drago, da je svaku od njih izdao drugi nakladnik, a tu su se našli romani i po jedna monografija i autobiografija. Sve objavljene 2022. i 2023. godine.

1. Reci mi sve, Sacha Naspini

– Talijanski književnik Sacha Naspini autor je kratkog romana ‘Reci mi sve’ (Zg, Profil knjiga, 2022.) koji me osvojio. Knjiga me i nasmijala i rasplakala i iznenadila neočekivanim obratima. Središnja radnja romana je jedan dugi telefonski razgovor osamljene i životom razočarane 67- godišnje udovice Nives i mjesnog veterinara Loriana Bottaija započet zbog bolesti njene kvočke i mezimice Jake. No, razgovor ubrzo skrene u drugi smjer zbog neriješenih problema iz zajedničke prošlosti glavnih likova, otkrila nam je knjižničarka.

2. Tošo Dabac: umjetnik svoga vremena-kritičko čitanje

– Na monografiju ‘Tošo Dabac: umjetnik svoga vremena-kritičko čitanje’ (Zg, Školska knjiga: Muzej za umjetnost i obrt, 2022.) povjesničarke umjetnosti, germanistice i kustosice Ive Prosoli, naišla sam na prošlogodišnjem Interliberu, netom nakon njenog objavljivanja i sada zauzima posebno mjesto u mojoj kućnoj biblioteci. Knjiga je posvećena velikanu hrvatske fotografije i obiluje njegovim fotografijama te materijalima koji dokumentiraju njegov rad kao i rad njegovih suvremenika, kazala je Račić.

Na natječaju Hrvatska lijepa knjiga za 2022. godinu koju je organizirala NSK u Zagrebu na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst proglašena je jednom od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga, a u medijima je ocijenjena kao jedno od najboljih publicističkih izdanja u protekloj godini.

3. Šetač knjiga, Carsten Henna

– Roman ‘Šetač knjiga’ njemačkog novinara i književnika Carstena Henna (Zg, Znanje, 2023.) dirljiva je i topla priča o prolaznosti jednog vremena, odbačenosti, usamljenosti, o ljubavi prema knjigama i čaroliji čitanja, empatiji, brizi za druge. Priča je to o Carlu Kollhovu, 71-godišnjem knjižaru i strastvenom ljubitelju knjiga koji i u poznijim godinama svojim posebnim kupcima donosi željene knjige do vrata njihovih domova i o neobičnoj, vrckavoj, mudroj djevojčici Šaši koja mu se na simpatično nametljiv način pridružuje u tim obilascima. Iz tog će neobičnog druženja nastati jedno lijepo prijateljstvo, a utjecat će i na promjene kod većine likova romana.

4. Sjećanje šume, Damir Karakaš

– Iako mi je roman “Sjećanje šume” Damira Karakaša još uvijek na vrhu njegovih do sada objavljenih knjiga koje sam pročitala, snažno me se dojmio i njegov zadnji roman ‘Potop’ (Zg, Oceanmore, 2023.). Ovaj kratki roman, pisan vrhunski izbrušenim jezikom i stilom, nastavak je njegove Ličke trilogije (‘Sjećanje šume’ i ‘Potop’), a sam ga je autor opisao kao ‘roman o mladosti, ljubavi i traganju za snovima’. Uz teme zavičaja, obiteljskih odnosa, govori nam i o ljubavi, raspadu braka te domovinskom ratu, čiji je i sam bio sudionik.

5. Kronika sretnih trenutaka, Snježana Banović

– O knjizi kazališne redateljice, teatrologinje i sveučilišne profesorice Snježane Banović ‘Kronika sretnih trenutaka: odlomci iz ludih osamdesetih’ (Zaprešić, Fraktura, 2023.) puno se pisalo ovih dana. Autobiografska je to priča o jednom sretnom razdoblju između 1979. i 1989. godine i tadašnjoj mladoj generaciji koja je imala privilegiju živjeti u tom vremenu neke nove slobode, neopterećene dotadašnjom rigidnom politikom i s vjerom u svijetlu budućnost. To je vrijeme u kojem dominira kultura pa knjiga obuhvaća brojna lica s tadašnje kulturne scene, književne, glazbene, kazališne, novinarske, rekla nam je knjižničarka.

Za kraj je poručila: ‘Uživajte u dobrim knjigama!’

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap