KBC Split: Dva puta pobrkali pacijente, pozitivnu umirovljenicu poslali u splitski Dom za starije

Josip Mihaljević
12. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Dva velika propusta u splitskoj bolnici rezultirala su ostavkom ravnatelja Julija Meštrovića. U mjesec dana dva puta su pacijentima zamijenili kartone, a potom su ih tretirali s krivim informacijama. Jedna osoba je preminula, a obitelj je pokopala potpunu strankinju, a drugu osobu za koju su mislili da je negativna na koronavirus poslali su u splitski Dom za starije. Bila je pozitivna.

julije meštrović

Foto: Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović | Youtube screenshot

Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović jučer je podnio ostavku, piše slobodnadalmacija.hr. U toj se bolnici dva puta u mjesec dana dogodila ozbiljna pogreška koja je uzrokovala još veće nepravilnosti. Naime, u toj su bolnici dva puta u mjesec dana zamijenili identitet pacijenata, odnosno njihove medicinske kartone.

Ministar zdravstva Vili Beroš sinoć je komentirao slučaj:

“Zbog izvanrednog događaja o kojem sam obaviješten od ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split prof. dr. sc. Julija Meštrovića, došlo je do zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Prije svega izražavam iskrenu sućut obiteljima zbog nanesene boli, a kao ministar zdravstva poduzet ću sve potrebne aktivnosti i mjere kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za nemili događaj”, poručio je Beroš.

Ministar je dodao kako je inspekcija Ministarstva zdravstva na terenu, a o utvrđenim okolnostima će pravodobno obavijestiti javnost.

Obitelj pokopala totalnu strankinju

bedeković vesna
Inspekcija Ministarstva u splitskom Domu za starije: "Nisu napravljeni propusti"

Dvije pacijentice u bolnicu su primljene 10. travnja. Jedna je bila iz Doma za starije u Seget Vranjicu, a druga iz splitskog doma u Dicmu. Jedna je bila 1931. godište, a druga 1939. godište. Primljene su u približno isto vrijeme i cijelo su vrijeme liječene pod krivim imenima.

Jedna od njih je preminula 16. travnja. Na pokopu je nećak preživjele umirovljenice koji je mislio da je došao na pokop svoje tetke. Međutim, zbog epidemioloških pravila lijes se nije otvarao pa obitelj nije ni znala da su pokopali osobu koja im nije u rodu.

Druga osoba je ozdravila pa je vraćena u dom u Seget Vranjicu, a tamo su djelatnici shvatili da se uopće ne radi o njihovoj korisnici! Obje pacijentice bile su u lošem zdravstvenom stanju pa nisu mogle komunicirati s medicinskim osobljem te nisu mogle reći da su ih zamijenili.

Drugi slučaj: Pozitivnu osobu vratili u Dom za starije

dom za starije split
Otkriveni novi propusti u splitskom Domu, zbog smrti korisnika DORH traži nove izvide!

Oko drugog slučaja je nešto manje detalja, ali priča ide ovako – 2. svibnja prilikom povratka u splitski Dom za starije u Vukovarskoj ulici saznalo se da je došlo do još jedne zamjene pacijenata u splitskom KBC-u. Ovoga puta su u splitski Dom za starije u kojem je došlo do najvećeg prodora koronavirusa od svih domova – vratili pacijenticu koja je pozitivna na koronavirus, dok je ona s negativnim nalazom ostala u bolnici! Ipak, zaražena umirovljenica prema trenutačno dostupnim podacima nije nikoga zarazila svojim dolaskom.

“Naime, moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija. Osobito ako postoji komunikacija na više razina, kao što se ovdje događa, i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno s našim suradnim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu”, komentirao je Julije Meštrović na konferenciji za medije 2. svibnja.

Jučer je ipak dao ostavku:

“Nisam imao izbora, stvari su se tako zaredale i takve su naravi da je ostavka na dužnost ravnatelja stvar mog profesionalnog i osobnog morala”, kazao je jučer za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Copy link
Powered by Social Snap