Kamensko je nekada bilo u samom vrhu domaće industrije, a sada je samo simbol jedne ere

Matej Markovinović
11. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Povijest Kamenskog odražava put mnogih domaćih industrijskih tvrtki toga doba – od skromnih početaka i razdoblja procvata, do izazova globalizacije i promjena tržišta koje su na kraju dovele do njegovog zalaska. Kamensko ostaje upamćeno kao važan dio povijesti hrvatske industrije, simbol jedne ere i podsjetnik na stalnu potrebu za inovacijama i prilagodbom.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Kamensko, nekada jedan od simbola domaće tekstilne industrije, započelo je svoj put 1943. godine kao skromna radionica za popravak odjeće i obuće pod okriljem hrvatskih partizanskih jedinica u ličkom selu Kamenskom. Nakon Drugog svjetskog rata, radionica se preselila u Zagreb, gdje je s 432 radnika počela proizvoditi odjeću i obuću za potrebe Jugoslavenske armije. Službeno osnovano 1949. godine, Kamensko je brzo raslo, udvostručivši broj radnika do 1951. i usmjeravajući se na civilno tržište nakon izdvajanja vojnih pogona.

Kamensko je bilo u samom vrhu

Početak izvoza na Bliski istok 1954. i u zapadnu te sjevernu Europu 1955. označio je rast Kamenskog na međunarodnoj sceni. Proizvodnja je bila raznovrsna, uključujući radna odijela, kišne kabanice, šatorska krila te cerade, a tehnološka modernizacija 1950-ih omogućila je otvaranje novih pogona u Grižanama i Gračacu, kako prenosi Hrvatska tehnička enciklopedija.

Sredinom 20. stoljeća, Kamensko je bilo u samom vrhu tekstilne industrije, zahvaljujući modernizaciji i širenju svoje trgovačke mreže. Zajednička inicijativa Standard konfekcija 1964. godine ujedinila je maloprodajne objekte Kamenskog s drugim proizvođačima, što je dodatno potaknulo rast. Infrastrukturno širenje i modernizacija strojnog parka doveli su do povećanja proizvodnje i radne snage, čime je Kamensko 1978. zapošljavalo oko 2.600 radnika i proizvodilo impresivan broj odjevnih predmeta, čak i za današnje standarde.

Tvornica 'Nada Dimić' izvozila je proizvode izvan Jugoslavije, a njen pogon danas zjapi prazan u centru Zagreba

Puno izazova za tvrtku

Uspješno poslovanje nastavilo se i tijekom 1980-ih, s izvozom većeg dijela proizvodnje na tržišta Europe, Sjeverne Amerike, Afrike i Azije. U novim društveno-ekonomskim okolnostima 1990-ih, Kamensko se transformiralo u dioničko društvo, prilagođavajući se tržištu kroz modne marke Kaza i Prince te suradnju s Pierre Cardinom.

Međutim, početak 21. stoljeća donio je brojne izazove kojih se mnogi nerado sjećaju. Zatvaranje pogona u Grižanima 2004. nagovijestilo je nadolazeće probleme, a pad prihoda od 2005. godine, temeljen na smanjenoj prodaji u inozemstvu, doveo je do kontinuiranog pada proizvodnje i broja zaposlenih. U 2010. godini otvoren je stečajni postupak, koji je označio kraj proizvodnje, a 2018. godine Kamensko je formalno prestalo s radom.

Nakon prestanka rada tvrtke, nekadašnje radnice osnovale su Udrugu Kamensko kako bi zajednički djelovale i međusobno se podržavale. Kako im stoji na službenoj stranici, organizirale su se zbog toga što su htjele tešku situaciju pretvoriti u novi početak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap