Kako živjeti s malom mirovinom? Sve su u NU2 otkrile umirovljena tekstilna radnica i spisateljica

Milan Dalmacija
12. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Đurđa Grozaj je umirovljena tekstilna radnica. Za 39 godina staža dobila je 2.500 kuna. Silvija Šesto je nagrađivana spisateljica, ali unatoč nagradama, živi od 1.190 kuna invalidnine i honorara. Svoje životne i umirovljeničke priče ispričale su u emisiji Nedjeljom u 2.

Đurđa Grozaj i Silvija Šesto u emisiji Nedjeljom u 2 | Foto: HRT

Kako živjeti s malom mirovinom u Hrvatskoj objasnile su u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 otkrile su umirovljena tekstilna radnica Đurđa Grozaj i spisateljica Silvija Šesto. Grozaj nakon 39 godina staža u tekstilnoj industriji prima mirovinu od 2.500 kuna, dok Šesto, višestruka dobitnica državnih nagrada za književnost i autorica pet naslova uvrštenih u lektiru za osnovnu školu, ima svega 1.190 kuna invalidske mirovine.

– Jednostavno, mi smo čudotvorci. Naučiš prelijevati iz šupljeg u prazno i tako se nekako snalaziš, s tom nadom da će možda drugi mjesec biti bolje, rekla je Grozaj.

umirovljenici u šetnji
Duboki jaz: Sva diskriminacija žena tijekom života, najviše se ogleda u mirovinama

Ona je bivša radnica propale tvrtke Kamensko. Zajedno sa svojim kolegicama odradila je mnoštvo prekovremenih sati, da bi na kraju završila na rubu siromaštva. Tvrtka je propala 2010., a radnice su tada upozoravale da se tvrtka namjerno uništava kako bi netko na toj parceli izgradio luksuzne stanove, što se sad i obistinilo.

Nakon propasti tvrtke, osnovale su udrugu Kamensko, koja trenutno ima pet zaposlenih. Kad imaju više posla, pomažu im umirovljenice.

– Prvo smo jednu zaposlili, kojoj je najteže bilo, pa je došla do mirovine, pa drugu… Kroz ovaj put smo osam žena otpremili u mirovinu s dobrom plaćom i dignutom glavom. Jako puno smo zbrinuli mladih kroz stručno usavršavanje. Nas su prepoznali i izvan Hrvatske. Nama dolaze iz regije po savjete kako bi se i oni na isti način organizirali. Zadnji su nam bili sindikat tekstilaca iz Njemačke, i oni bi se po našem modelu pokrenuli, rekla je Grozaj.

Sustav je kriv

Političarima je poslala poruku da manje obećavaju, a više rade. Kao uzor im je navela izbornika Vatrenih, Zlatka Dalića.

– Ja ne krivim nikoga drugoga osim sustav. I po meni bi taj sustav trebalo temeljno mijenjati, a najviše su krivi predstavnici umirovljenika koji nas zastupaju. Oni jednostavno plješću sami sebi kad se uspiju izboriti za ta neka povećanja, koja u biti tog malog čovjeka s tom malom mirovinom dodatno povrijede i ponize, zaključila je Grozaj.

Silvija Šesto je napisala 54 knjige za djecu i 14 zbirki priča, pjesama, romana i drama za odrasle. Unatoč brojnim nagradama, s invalidninom od 1.190 kuna osjeća se, kaže, “kao žena s brkovima u cirkusu”.

Bez mirovine, božićnice, bolovanja…

Drži da su mirovine “solidaran čin jednog civiliziranog društva”, a s obzirom na iznos svoje mirovine, tvrdi da su slobodni umjetnici u teškom položaju.

norveska
U ove dvije zemlje je mirovina najviša, a umirovljenici jednostavno uživaju u životu

– Mi nemamo božićnice, nemamo bolovanja. Ja si ne mogu priuštiti 21 dan toplica na koje imam pravo, istaknula je dodajući da živi od honorara do honorara.

Istaknula je da samostalni umjetnici nisu uhljebi, već je umjetnost njihova strast, izbor i životni put. Dodaje da država od njih radi socijalne slučajeve. Smatra da bi se trebali okrenuti Europi i vidjeti kako se ondje odnose prema samostalnim umjetnicima.

– Prije nekoliko godina mi smo jednu našu kolegicu, samostalnu umjetnicu s još većim brojem nagrada od mene, pokopali solidarno preko Facebooka, skupljali smo novac, rekla je Šesto.

Voditelj emisije, Aleksandar Stanković rekao je da prosječne mirovine sve više zaostaju za prosječnim plaćama i zaključio kako “izgleda da pomoći umirovljenicima nema”.

Copy link
Powered by Social Snap