Potres u Domovima za starije: “Svi objekti su i dalje sigurni za uporabu”

Josip Mihaljević
27. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Evo malo dobrih vijesti – niti jedan korisnik Domova za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba nije morao biti trajno evakuiran zbog potresa. Iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odgovorili su nam kako se Domovi za starije prilagođavaju epidemiji koronavirusa.

dom za starije

Foto: Iz maksimirskog doma također poručuju #ostanidoma | Facebook

U Domovima za starije u nadležnosti Grada Zagreba već je gotovo mjesec dana na snazi zabrana posjeta, sukladno Preporukama za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i poduzimaju se Mjere zaštite od respiratornih infekcija uključujući i koronavirus.

Videopoziv kao kontakt s obitelji

Umirovljenici "bježe" iz umirovljeničkih domova u dućane, prijete im sankcije

Iz Grada su nam odgovorili kako su u svim objektima domova na vidljivim mjestima postavljeni plakati s uputama za zaštitu od koronavirusa i o pravilnoj higijeni ruku. Također, osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku. Međutim, korisnici su u Domovima već “izolirani”, a sa zabranom posjeta se nose na svakakav način:

“Kako bi se korisnicima omogućio kontakt s članovima obitelji omogućeno je korištenje komunikacijskih kanala putem mobilnih uređaja i, tamo gdje je to moguće, pomoću Skypea, odnosno videopoziva”, odgovorili su nam iz Grada Zagreba.

Korisnici ne izlaze van, osim ako nije nužno (odlazak na bolničko liječenje i neodgodivi zdravstveni postupci). Slobodno vrijeme se organizira uz pojačanu provedbu mjera zaštite, a ako vrijeme dozvoljava – potiče ih se na boravak na otvorenom.

“Intenziviran je individualan rad s korisnicima te psihosocijalna podrška kako bi se našim najstarijim sugrađanima olakšao život u domu za vrijeme trajanja epidemije”, kažu iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Svi objekti su izdržali potres

Stariji korisnici omotani dekama vani na zimi čekali povratak u dom

Iako smo svjedočili tužnim scenama evakuiranih korisnika maksimirskog Doma za starije u jeku potresa, iz Grada odgovaraju da su sve zgrade uz manja oštećena u redu te da nije bilo potrebno organizirati trajnije evakuacije korisnika:

“Posljedice potresa u objektima domova za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba procjenjivale su se još istoga dana, u nedjelju, prema prioritetu. Nalaz stručne službe potvrdio je da su objekti pretrpjeli nekoliko sporadičnih oštećenja, ali koja nisu bila povod za evakuaciju te su svi objekti i dalje sigurni za uporabu. Objekti su velikom većinom zgrade armirano-betonske konstrukcije proračunate na potres i pretrpjele su uglavnom manja estetska oštećenja bez narušavanja stabilnosti i mehaničke otpornosti”, odgovorili su iz Grada.

Komunikacija s ravnateljima Domova

Od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj imali smo malih problema u komunikaciji s ravnateljima Domova za starije u nadležnosti Grada Zagreba. Oni su nam govorili kako ne smiju davati nikakve izjave za medije po naputku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Kontaktirali smo Gradski ured iz kojeg smo dobili odgovore, ali oni tvrde da nikakva medijska blokada nije na snazi:

“Vezano za komunikaciju s medijima ističemo kako zabrane nema te da je i prije nastupanja ove epidemiološke situacije protokol komuniciranja bio isključivo putem Službe za informiranje Grada Zagreba”, odgovorili su nam iz Grada Zagreba.

Kako biste ocijenili reakciju vladajućih što se tiče epidemije koronavirusa?

Potres u Domovima za starije: “Svi objekti su i dalje sigurni za uporabu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap