Stariji korisnici omotani dekama vani na zimi čekali povratak u dom

Jasmina Grgurić Zanze
22. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Broj zaraženih koronavirusom popeo se danas na  235 oboljelih, no Stožer civilne zaštite vrijeme i resurse mora posvetiti i posljedicama potresa koji je jutros u Zagrebu nanio velike materijalne štete, pri čemu je u životnoj opasnosti i 15-godišnja djevojčica. Ugrožene su i starije osobe, što zbog pandemije, što zbog elementarne nepogode koja je dio građana ostavila bez vlastitih domova. Dio se kućama ne može vratiti sve dok se ne provjeri statika zgrada. Na ulici su se našli korisnici Doma umirovljenika na zagrebačkim Ravnicama u blizini Kraša.

Potres koji je jutros najviše pogodio Zagreb s velikim štetama i ugrozom stanovništva u vidu daljnje sigurnosti, teško je pomiriti s koronavirusom. Brojni građani prisiljeni su vrijeme provoditi na cesti i hladnoći, jer stručnjaci prije njihova povratka kućama moraju provjeriti statiku zgrada.

“Ekipe građevinskih stručnjaka procjenjuje oštećenja zgrada prema prioritetima, a nakon pregleda na zgradu će staviti oznaku na vidljivo mjesto. Napominjemo da građevinski stručnjaci rade po posebnim obrascima koji su kreirani upravo za procjenu šteta nakon potresa. Molimo sve da se striktno poštuju oznake i ne riskira s ulaskom u zgradu!” – apelirali su iz Stožera civilne zaštite.

Pritom valja razmišljati i o socijalnom kontaktu kojeg je teško izbjeći te držati razmak od najmanje dva metra. Ispred staračkog doma na zagrebačkim Ravnicama nedaleko od Kraša našli su se i korisnici, omotani dekama, stisnuti jedni uz druge na zimi. No, s obzirom da su u izolaciji te su u domovima zabranjene posjete, ne predstavljaju jedni drugima veliku ugrozu.

Snažni potresi pogodili Zagreb, reanimirano dijete, nastale i velike štete!

Civilna zaštita ima pune ruke posla, a uz bolnice se postavljaju šatori kako bi pacijenti imali gdje prespavati u slučaju da se u dijelove objekata neće moći vratiti zbog opasnosti od urušavanja. U pomoć su uskočili i Bad Blue Boysi koji su pomogli u seljenju novorođenčadi.

Na Zrinjevcu, Mažuranićevu trgu i Trgu dr. Franje Tuđmana Ured za upravljanje u hitnim situacijama dijeli obroke za sve građane koji se ne mogu vratiti svojim kućama. Moli ih se da se pritom pridržavaju razmaka od dva metra.

Iz policije su potvrdili vijest da je u stanu u Đorđićevoj ulici dijete rođeno 2004. godine teško ozlijeđeno, te mu se liječnička pomoć pruža u Klaićevoj bolnici u Zagrebu.

Policija je objavila i prve podatke o šteti nastaloj u potresu. Do 11 sati bilo je oštećeno 66 objekata i 23 osobna automobila, najviše u samom centru grada, pri čemu je stradao i jedan vrh katedrale, kao i crkva u Palmotićevoj ulici gdje se urušio krov.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap