Još samo danas možete svugdje plaćati u kunama, od sutra stižu promjene

Ana Kanazir
14. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Danas je zadnji dan kada u trgovinama i na drugim mjestima možete plaćati u kunama i u eurima. Točnije, od sutra, 15. siječnja će se svugdje moći plaćati samo u eurima. U ova dva tjedna se moglo plaćati u obje valute, dok je povrat novca bio većinom u eurima, a sada će neke stvari biti malo drugačije.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Kao što smo već pisali ovdje, računi će se također od 15. siječnja plaćati u eurima. Ipak, nemojte se zabuniti ako u trgovinama i dalje vidite dvojno ispisane cijene jer će ovakve cijene ostati sve do 31. prosinca 2023. Donosimo još nekoliko promjena koje će se dogoditi ove godine.

Razmjena kovanica kuna u Fini nije dobra ideja: Evo i zašto

Promjena kune u eure

Ako i dalje doma imate kune koje trebate promijeniti u eure, isto možete napraviti u bankama, pošti i poslovnicama FINA-e. Ovo će se raditi kroz cijelu 2023. godinu, pri čemu banke ne uzimaju naknadu, dok ćete u pošti i u Fini morati platiti određenu naknadu nakon 100 novčanica ili 100 kovanica. S istekom ove godine, novčanice kuna će se moći mijenjati trajno samo u Hrvatskoj narodnoj banci, dok će se kovanice moći mijenjati do 1. siječnja 2026.

I sami smo išli zamijeniti kune u eure u FINA-i i iznenadili se onime što nas je dočekalo. Na iznos od 5,18 eura, Fina nam je uzela 2 eura naknade, odnosno 38.61 posto. Više možete pročitati ovdje.

Provjerite svoje novčanice

Nemojte zaboraviti i kako su u opticaju lažne novčanice ili čak novčanice koje se koriste u raznim društvenim igrama. Upravo zato je važno razlikovati prave od lažnih novčanica, a to ćete najbolje napraviti ako ih dobro pogledate, uočite sve detalje, a kod novčanica će posebno biti važan i dodir jer su dijelovi reljefni, a treba ih i okrenuti prema svijetlosti kako biste vidjeli presijavaju li se. Detaljnije upute možete vidjeti ovdje.

euro
Uvođenje eura sve je bliže, a evo kako će cijeli proces izgledati po mjesecima

Podsjećamo kako i dalje možete vidjeti koji su bankomati aktivni na stranici od HNB-a, ali i koje nas sve promjene u uvođenju eura očekuju u mjesecima pred nama, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap