Još jedna romantična prevara: Zaljubio se u američku vojnikinju i ostao bez 30.000 kuna

Ana Kanazir
8. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Tijekom studenog ove godine je 69-godišnjak s područja Zadarske županije putem društvene mreže komunicirao sa ženskom osobom u koju se zaljubio, a koja mu se predstavila kao pripadnica američke vojske u misiji. Rekla mu je kako će mu dostaviti veću količinu novaca na čuvanje, a koji će biti dostavljen u Hrvatsku u obliku paketa, tek nakon uplate četiri tisuća eura, odnosno oko 30.000 kuna za carinu paketa, što je umirovljenik i napravio.

Ilustracija: Rawpixel

Ovo je još jedna romantična prevara u kojoj se od umirovljenika traže novac, a umirovljenici vrlo lako nasjedaju zbog snažnih emocija prema prevarantima i spremni su dati što god je potrebno te na kraju i izgube više tisuća kuna.

Prekasno je shvatio da je prevaren

Vojnikinja je obećala kako će iduće godine doći u Hrvatsku zbog kupnje nekretnine, ali kako će prvo poslati novac u paketu na adresu. Kako bi primio njezin novac, umirovljenik je e-mailom dobio poruku da će paket dobiti tek nakon uplate novaca za carinu, a on je uplatio traženi iznos.

Nakon što je uplatio novac primio je još jedan zahtjev da uplati još novaca, a onda je shvatio da je prevaren. Sve je prijavio policiji koja sada provodi istragu.

Slična prevara dogodila se nedavno u Vrpolju, kada je prevarena jedna 65-godišnjakinja koja je preko društvenih mreža upoznala nepoznatog muškarca, a koji joj je obećao da će se doseliti kod nje kada ode u mirovinu. Ipak, prije toga joj je poslao nekoliko paketa za koje je ova umirovljenica morala platiti ‘poštarinu’ i na taj je način izgubila 100.000 kuna, o čemu smo pisali ovdje.

Romantična prijevara u Vrpolju: 65-godišnjakinji obećao da će se doseliti k njoj, pa izvukao 100.000 kuna

Policija je izdala upozorenja o ljubavnim prevarama

Iz PU zadarske su podsjetili građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a upozoravaju i da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama preko društvenih mreža.

Dodaju i kako treba izbjegavati bilo kakva plaćanja unaprijed, ali i kako se ne smije slati novac za nekoga drugoga. Jednako tako, ako odbijete poslati novac, prevaranti vas mogu ucjenjivati ili tražiti da pošaljete još više novaca. Sve što izgleda sumnjivo, potrebno je prijaviti policiji.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap