Još jedna prevara koje se trebate paziti: Na društvenoj mreži se povoljno prodaju ‘nepreuzeti’ paketi

Luka Kalac
22. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Prevaranti se služe imenom Hrvatske pošte i na društvenim mrežama objavljuju kako je u tijeku godišnje čišćenje nepreuzetih paketa. U nastavku tvrde kako slijedi rasprodaja izgubljenih paketa za samo 1,95 euro i uvjeravaju vas kako ne biste trebali čekati jer je velika navala. Radi se, naravno, o prevari u kojoj možete ostati bez novca.

Hrvatska pošta

Foto: Hrvatska pošta

Društvenim mrežama se nevjerojatnom brzinom širi lažna objava, a s njom i lažne Facebook stranice na kojima se navodi da iza svega stoji Hrvatska pošta. U sklopu te prevare niču objave o izgubljenim paketima koji se sad navodno prodaju po vrlo povoljnim iznosima, točnije za samo 1,95 euro. Ni pod koju cijenu ne smijete otvarati takve poveznice jer će vam vrlo vjerojatno biti ukradeni osobni podaci, a samim time i sredstva s bankovne kartice.

Još jedna prijevara Hrvatske pošte

Lažne Facebook objave Hrvatske pošte

Lažne Facebook objave Hrvatske pošte | Foto: Screenshot / Hrvatska pošta

– Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice, navode iz Hrvatske pošte. Kako bi zaštitili građane od potencijalne opasnosti krađe osobnih podataka, podijelili su fotografiju koja prikazuje jednu od tih lažnih objava koje kruže i mobilnim aplikacijama. Nipošto nemojte kliknuti na poveznicu na koju vas upućuju.

Podsjećamo kako je prije koji tjedan kolala još jedna prevara iza koje su stajali prevaranti koji su se služili imenom Hrvatske pošte. Detaljnije o tome možete pročitati ovdje. Isto tako, u posljednje dvije godine su se pojavljivale lažne nagradne igre, humanitarne akcije, lažne poveznice za plaćanje i preuzimanje pošiljaka, također s imenom Pošte. Prevaranti imaju na umu činjenicu kako velik dio korisnika neće preispitivati vjerodostojnost poruka i objava, ako u njima stoji ime Hrvatske pošte.

Obratite pažnju na nekoliko stvari

Lažne SMS poruke Hrvatske pošte

Lažne SMS poruke Hrvatske pošte| Foto: Screenshot/Hrvatska pošta

– Svim slučajevima zajedničko je lažno predstavljanje u ime Hrvatske pošte te pokušaj krađe podataka, odnosno sredstava s bankovnih kartica. Lažne poruke i obavijesti mogu se relativno jednostavno prepoznati po barem jednom od elemenata: sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), starom logu Hrvatske pošte te pravopisnim i gramatičkim pogreškama, pojasnili su iz HP-a, ograđujući se od ove potencijalne opasnosti koja vreba na njihove korisnike.

Čovjek drži prste na mobitelu, u desnom kutu je lažna SMS poruka od Hrvatske pošte
Ponovno se šire lažne SMS poruke, ovoga puta u ime Hrvatske pošte

Napominju kako se pokušaj prijevare u komunikaciji vezanoj uz internetske oglasnike može prepoznati ako broj s kojeg vam se javila osoba nije registriran u Hrvatskoj, a poruke koje vam osoba šalje imaju gramatičke i pravopisne pogreške. No, najveću sumnju svakako treba pobuditi ako dobijete poveznicu na kojoj trebate unijeti podatke s bankovne kartice. Poveznice za unos podataka s bankovne kartice pojavljuju se u svim prethodno navedenim pokušajima prijevare, dodali su.

– Ukoliko prodajete putem oglasnika, jedini podaci koji su potreban za uplatu su vaš IBAN te ime i prezime, a traži li kupac broj vaše kartice i CVC/CVV broj sigurno se radi o pokušaju prevare. Svima koji su bili žrtvi pokušaja prijevare ili prijevare savjetuju da se jave policiji, a najbolja prevencija svakako su edukacija i obraćanje pozornosti na detalje u poruci e-pošte i provjera poveznica koje im stižu, zaključili su iz Hrvatske pošte.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap