Ponovno se šire lažne SMS poruke, ovoga puta u ime Hrvatske pošte

Ana Kanazir
8. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Lažne SMS poruke se često šire, a većinom se šalju u ime neke institucije. Nekada je u njihovom potpisu teleoperater, banka ili, kao u ovom slučaju, Hrvatska pošta. Ako dobijete poruku u kojoj se od vas traži da otvorite poveznicu, nemojte je otvarati jer može doći do krađe bankovnih podataka. Ovu poruku ćete lako prepoznati, a detaljne upute su objavili iz Hrvatske pošte.

Čovjek drži prste na mobitelu, u desnom kutu je lažna SMS poruka od Hrvatske pošte

Lažna SMS poruka | Foto: Unsplash, Hrvatska pošta/Mirovina.hr

Prevara je mnogo, a jedne od njih su lažne SMS poruke. Nedavno se širila jedna takva poruka u ime banke, o čemu smo pisali ovdje, a trenutno je aktualno slanje poruke u ime Hrvatske pošte da vam paket nije bilo moguće dostaviti s pozivom da otvorite poveznicu. Ovu poruku je najbolje samo ignorirati.

Umirovljenica u rukama drži mobitel i čita s njega
Klijentima ove banke stižu lažne SMS poruke, ne otvarajte poveznicu

Putem SMS poruka se širi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija, kako se navodi na stranici Hrvatske pošte. Dodaju i kako se ove poveznice u poruci ne smiju otvarati jer se time možete izložiti riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka.

– Ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja, piše na stranici Hrvatske pošte.

Dodaju i kako ćete lažnu poruku prepoznati po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), ali i po pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Upozoravaju i kako nikada na ovakvoj poveznici ne unosite svoje podatke s bankovne kartice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap