Još jedan mandat Upravnom vijeću HANFA-e: ‘Bit ćemo čvrsto predani zadacima koji su nam zacrtani zakonom’

Luka Kalac
15. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Na prijedlog Vlade, Sabor je prihvatio odluku prema kojoj će dosadašnje Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) nastaviti s radom u još jednom, šest godina dugom mandatu. Predsjednik Ante Žigman je i dalje na čelu Upravnog vijeća, dok su Jurica Jednačak, Antun Palarić, Tomislav Ridzak i dalje članovi. Na mjesto dosadašnje članice Ilijane Jeleč došla je Anamarija Staničić.

Predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman i HANFA-in logo (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga).

Ante Žigman | Foto: Screenshot HANFA

Hrvatski sabor je prihvatio prijedlog Vlade prema kojem aktualno Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) nastavlja s radom u šest godina dugom mandatu. Na čelu Upravnog vijeća ostat će predsjednik Ante Žigman, dok su članovi Upravnog vijeća Jurica Jednačak, Antun Palarić, Tomislav Ridzak i Anamarija Staničić, umjesto dosadašnje članice Ilijane Jeleč.

Hanfa dodijelila nagrade studentima: Najbolji je proglašen rad o Paneuropskoj mirovinskoj štednji

– Hanfa će nastaviti djelovati u javnom interesu posvećujući posebnu pozornost održavanju financijske stabilnosti i zaštiti potrošača. Očekuje nas velik posao u provedbi klimatske tranzicije u financijskom sektoru, uspostavljanju novog nadzora tržišta kriptoimovine, potpori daljnjem razvoju tržišta kapitala te održavanju stabilnosti tradicionalnog nebankarskog financijskog sektora. U svrhu postizanja tih ciljeva nastavit ćemo jačati međunarodnu suradnju s nama sličnim regulatorima, a posebno s regulatorima u regiji koji su na europskom putu. U novom mandatu bit ćemo čvrsto predani zadacima koji su nam zacrtani zakonom, prilagođavajući se svijetu oko nas koji se mijenja, izjavio je povodom imenovanja predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman.

Regulacija i nadzor tržišta kapitala, tržište osiguranja, investicijski i mirovinski fondovi, faktoring i leasing, samo su neke od financijskih nebankarskih usluga koje spadaju u nadležnost HANFA-e. Ovo regulatorno i nadzorno tijelo je zaduženo za nadzor imovine financijskog nebankarskog sektora. Upravo je spomenuta imovina krajem trećeg kvartala 2023. godine iznosila 111,2 milijarde eura. S tim iznosom činila je 29,6 posto imovine ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske.

O predsjedniku Upravnog vijeća HANFA-e i njegovim članovima više možete pročitati na internetskim stranicama HANFA-e.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap