Hanfa dodijelila nagrade studentima: Najbolji je proglašen rad o Paneuropskoj mirovinskoj štednji

Ana Kanazir
15. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) tradicionalno je dodijelila nagrade za najbolje znanstvene i stručne radove. Ovime se potiče studentska zajednica za unaprjeđenje kreativnosti i razvoj vještina znanstvenog istraživanja, a studenti su mogli birati između nekoliko tema. Najbolji rad je imao Pejo Bosnić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji je pisao o Paneuropskoj osobnoj mirovini, odnosno o Paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu.

Student Ekonomskog fakulteta u Osijeku je dobio nagradu Hanfe za najbolji rad ‘Paneuropska osobna mirovinska štednja kao novi oblik dobrovoljnog mirovinskog osiguranja’ pod mentorstvom dr. sc. Dražena Novakovića. Svoj rad je predstavio svima nazočnima na dodjeli nagrada.

raiffeisen mirovinski fondovi
Od 1. siječnja u Hrvatsku stižu paneuropske mirovine: Evo po čemu se ovaj oblik mirovinske štednje razlikuje od 3. stupa

Hanfa tradicionalno dodjeljuje nagrade za najbolje znanstvene i stručne studentske radove kako bi aktivirala studente da budu kreativni i da prouče financijske teme. Ove godine su posebno zadovoljni jer su dobili puno više prijave nego prošle godine. Za izradu znanstvenog rada studenti su na izbor dobili sljedeće teme: Utjecaj inflacije na privlačnost korištenja nebankovnih financijskih usluga, Paneuropska osobna mirovinska štednja kao novi oblik dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, InsurTech – potencijal za industriju osiguranja i njezine korisnike, Decentralizirane financije – prijetnja ili katalizator razvoja financijskih usluga?, Prediktivna analitika u predviđanju trendova i donošenju investicijskih odluka, Digitalizacija i kibernetička sigurnost – izazovi i prilike.

Upravno vijeće Hanfe je jednoglasno odlučilo da je pobjednički rad onaj o Paneuropskoj mirovinskoj štednji, a nagradu je dobio Pejo Bosnić, student Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a dobio je 2.000 eura. Rad se temelji na komparativnoj analizi paneuropske osobne mirovinske štednje i III. dobrovoljnog stupa mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, analizi njihovih prednosti, nedostataka, rizika i potencijala.

– Rezultati istraživanja upućuju na važnost kontinuirane edukacije mladih kada je riječ o mirovinskim sustavima i pružaju temelj za daljnje aktivnosti usmjerene na povećanje mirovinske pismenosti i svijesti među studentskom populacijom, piše Bosnić o svojem radu.

Paneuropski osobni mirovinski proizvod je novi način štednje koji pruža mnoge mogućnosti, a u njemu mogu štedjeti i maloljetnici. On donosi mogućnost fleksibilnije štednje nego u trećem stupu, jer je moguće povući sav novac s računa, prebaciti ga u drugu zemlju ili drugom pružatelju usluge, a obitelji preminulih štediša mogu naslijediti i zatražiti isplatu cjelokupnog iznosa štednje, a više smo pisali u ovom tekstu.

Drugu nagradu je dobio rad na engleskom jeziku ‘Decentralizacija financija, prijetnja ili  katalizator za razvoj financijskih usluga’  autora Luke Oreškovića, studenta Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok je treću nagradu dobio rad na engleskom jeziku ‘Dvosjekli mač digitalizacije: Pregled izazova i prilika u kibernetičkoj sigurnosti’ Luke Medvidovića i Ivana Davida Dogana, studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap