Još jedan državni namet: Ministarstvo turizma diže cijene boravišne pristojbe!

Jasmina Grgurić
22. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Ministarstvo turizma objavilo je prijedlog pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe koji će omogućiti njezino povećanje iduće godine, posebice u ljetnim mjesecima. Uz poskupljenje smještaja, ovo je samo još jedan od dodatnih nameta koji će udariti po džepu građane s ionako malim plaćama i mirovinama od kojih si odmor jedva priušte.

Foto: Pixabay

Prema prijedlogu koji je Ministarstvo turizma uputilo u javno savjetovanje županijske skupštine, sada će visinu pristojbe određivati u dva, a ne tri godišnja razdoblja. Visina pristojbe više neće ovisiti ni o tome u kojem se turističkom razredu nalazi neki grad i općina, piše Novi list.

Visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, što je nekadašnja boravišna pristojba, za ljetno razdoblje određena je po novom na najmanje deset, a najviše 20 kuna. Ta donja granica trenutno je najviši iznos ove godine za vrijeme turističke sezone u mjestima svrstanima u najvišu kategoriju.

Tako je najniža ljetna pristojba određena na 10 kuna, mada ona može biti i dvostruko veća, dok je u zimskom razdoblju u rasponu od sedam do najviše 14 kuna. Za kampove ljeti, županijske skupštine odredit će cijenu od osam do 15 kuna, a u zimskom od pet do deset kuna. Do sada su u kampovima najviše cijene boravišne pristojbe bile osam kuna.

Također, pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači i to u iznosu od 350 do tisuću kuna, umjesto dosadašnjih od 172 do 345 kuna.

Još jedan državni namet: Ministarstvo turizma diže cijene boravišne pristojbe!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap