Još godinu dana imate fore za promijeniti TV ili kupiti novi prijemnik

Jasmina Grgurić Zanze
28. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Mnoge starije osobe imaju i starije televizore koji ih još uvijek sasvim dobro služe. Ipak, prije više od deset godina takve smo uređaje morali osuvremeniti DVB-T prijemnicima za digitalni signal. Neki su već tada kupili nove televizore koji prijemnik sadrže u sebi. No, sada će nam trebati njegova nova verzija, DVB-T2, što znači kupnju novog prijemnika ili televizora.

Foto: Pixabay

Najkasnije do 1. srpnja 2020.godine građani će trebati nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Rok je to Europske unije koji vrijedi za sve zemlje članice, a moguće je bilo tražiti i odgodu do 2022. godine, do kada će frekvencije koje se koriste danas za emitiranje digitalne zemaljske televizije – pojas 700 MHz – trebati osloboditi za potrebe razvoja 5G mreža.

Bolja slika i nove usluge

Hrvatska takvu odgodu nije tražila, iako većina građana nema najnovije uređaje opremljene novim prijemnikom, a nema baš ni plaće ni mirovine prikladne za još jedan nametnuti trošak. Rok za prelazak na novu frekvenciju stoga je 1. srpnja, dok kada će sva kućanstva trebati imati DVB-T2.

televizija
Previše televizije loše utječe na starije ljude, vokabular im se smanjuje

“Da bi se osigurao kontinuitet i mogućnost odašiljanja svih postojećih programa u HD rezoluciji u sustavu zemaljske digitalne televizije, nužno je prijeći na novi sustav DVB T2, koji je znatno učinkovitiji i koji omogućuje potrebne kapacitete, uz novi standard kodiranja H.265/HEVC” – pojasnio je za Večernji list Mate Botica, prvi čovjek Odašiljača i veza.

Prelaskom na novi sustav omogućit će se nastavak zemaljskog odašiljanja svih programa, s većom kvalitetom slike u HD rezoluciji i s novim uslugama, kao što je HbbTV (aplikacije na uređaju povezane s Internetom). Tu je i razvoj mobilnih komunikacija i napredne 5G mreže.

Internetska televizija još uvijek zaostaje

Botica upozorava da još uvijek gotovo polovica građana televizijske programe prati preko zemaljskog sustava digitalne televizije, a prijam ostvaruje preko antena na krovovima. Urbana područja bilježe sve veći prelazak na televiziju putem Interneta, no internetska televizija u Hrvatskoj još uvijek nije ni moguća u mnogim ruralnim krajevima. Tako televizijski signal u Hrvatskoj ostaje prevladavajući, često i kao drugi ili treći prijemnik u kući.

Građani će stoga najkasnije do 1. srpnja 2020. godine trebati nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap