Riječki HSU: Vlada bi socijalno ugroženima trebala kupiti prijemnike za novi TV signal

Josip Mihaljević
30. listopada 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj ovih dana kreće prebacivanje s DVB-T televizijskog signala na kvalitetniji DVB-T2 signal. Dobar dio građana, a još bolji dio umirovljenika, sa starijim uređajima, morat će kupovati nove prijamnike koji koštaju između 100 i 200 kuna.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Riječka organizacija Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) upozorava da će uvođenje novog TV signala velikom broju umirovljenika predstavljati financijski udar, piše novilist.hr.

Kako su ranije objasnili iz HAKOM-a, većina televizora koji su kupljeni u zadnje tri godine podržavaju novu tehnologiju i neće morati kupovati novi prijemnik.

“Nekima je to jedini prozor u svijet”

Za manje od tjedan dana stiže DVB-T2, ima li vaš televizor oznaku?

S druge strane, veći broj građana morat će na stražnjoj strani televizora potražiti naljepnicu na kojoj piše podržava li uređaj DVB-T2 tehnologiju. Ako oznake nema, morat će kupiti novi prijamnik koji košta između 100 i 200 kuna kako bi nastavili gledati televiziju.

Riječki gradski vijećnik HSU-a Mate Tomljanović upozorava kako su umirovljenici žrtve uvođenja novog digitalnog signala:

“Prosječna cijena novog digitalnog prijemnika iznosi oko 200 kuna. Koliko znači tih 200 kuna u budžetu od, recimo, 800 kuna mjesečnih primanja? Što ostane od mjesečnih primanja nakon što se plate režije i sve ostale obaveze, uključujući i TV pretplatu, naravno, pod uvjetom da uopće imaju televizor?”, pita se Tomljanović.

Tomljanović upozorava da je televizija tim ljudima jedina zabava i razonoda koju imaju:

“Nekima je to jedini prozor u svijet. Zar u 21. stoljeću nemamo svi pravo uživati u civilizacijskim vrijednostima na isti način?”, kaže Tomljanović.

Riječki HSU predlaže da država najranjivijima kupi novi prijemnik

Tomljanovića čudi socijalna neosjetljivost izvršne vlasti i nadležne Agencije. Smeta mu što kada već prate tehnološki napredak u emitiranju TV signala nisu osmislili uvjete kako bi se žrtvama uvođenja tehnologije omogućio povoljniji uvjet kod prelaska na novi signal.

Povišice mirovina su bajka: "Država mi uzima osam posto za porez i zdravstveno!"

“Nemojmo dozvoliti da se nađu u još težoj situaciji. Predlažemo da se o umirovljenicima i nezaposlenima pobrine država te da se u državnom proračunu osiguraju interventna sredstva kojima će se toj kategoriji najranjivijih hrvatskih građana osigurati nastavak gledanja TV programa.

Poštovana gospodo, još nije kasno, trgnite se i omogućite da i ti ljudi osjete da netko misli na njih u duhu nadolazećih božićnih blagdana”, napisao je Tomljanović u priopćenju.