Previše televizije loše utječe na starije ljude, vokabular im se smanjuje

Josip Mihaljević
10. ožujka 2019.
Zdravlje
A- A+

Dvojica istraživača s University Collegea u Londonu istražili su kako pretjerano gledanje televizije utječe na starije od 50 godina. Zaključili su da je preko 3 i pol sata televizije dnevno povezano s gubitkom vokabulara i pamćenja.

televizija

Foto: Unsplash

Znanstvenici su na uzorku od 3.662 osobe starije od 50 godina istražili kako gledanje televizije utječe na njihovo zdravlje, piše portal za znanost sci-news.com. Rezultati za one koji televiziju gledaju preko tri i pol sata dnevno – imaju loše vijesti. Ustanovili su kako kod njih dolazi do gubitka pamćenja, a posebice im to utječe na vokabular koji se smanjuje.

“I dok gledanje televizije ima svoje prednosti, poput učenja novih stvari kada gledate dokumentarce ili smanjenje stresa dok se opuštate, ukupni rezultati postaju sve gori ako je previše televizije uključeno u vaš život. Svakako preporučamo starijima od 50 da televiziju gledaju umjereno, ali i da rade što više drugih stvari kako bi kontrirali učincima”, tvrdi glavna istraživačica dr. Daisy Fancourt.

Fancourt i njen kolega profesor Andrew Steptoe analizirali su podatke iz jednog dugotrajnog istraživanja koje je uključivalo starije od 50 godina.

Ispitanicima je prvi puta pristupljeno 2008. i 2009. godine, kada su riješili prvi test verbalne memorije i općeg znanja jezika. Ispitalo ih se koliko često gledaju televiziju, a zatim su testove ponavljali, a zaključne testove su napraivli 2014. i 2015. godine.

U prosjeku, radilo se o zdravim ljudima s prosječnom dobi od 67.1 godinom.

Kod onih koji gledaju manje od tri sata televizije, zabilježen je pad u testovima pamćenja od 4 do 5 posto. S druge strane, oni koji televizijski sadržaj konzumiraju preko tri i pol sata dnevno, pad u testovima je iznosio od 8 do 10 posto, dvostruko više.

Preporuka: Više čitanja, interneta i video igara!

Josip (77): "Važno je komunicirati s ljudima, a ne se zabiti u sobu i gledati kroz prozor i u televiziju"

Istraživači zaključuju kako televizija ne smije biti glavni oslonac kod konzumiranja medija, a umirovljenicima preporučuju sljedeće aktivnosti koje bi trebale kontrirati TV efektu i pokrenuti moždane vijuge: čitanje, istraživanje interneta, igranje video igara.

“Televizija je specifičan medij kojeg možete gledati pasivno, a u isto vrijeme ste na oprezu jer vam um podražuju i slika, i zvuk i tekst. Previše televizije znači i prevelik stres kako bi upili sve informacije, a to naposlijetku vodi do pada u testovima pamćenja”, tvrdi dr. Fancourt.

Kao posebice zabrinjavajuću stvar, istraživači su istaknuli kako u većini domova za starije umirovljenici podosta svoga vremena potroše upravo na aktivnost gledanja televizije. Tamo imaju još manje kontrole oko toga što će gledati, a nije isključena mogućnost da to vodi do većeg rizika od demencije zbog štetnih učinaka na mozak.

televizija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap