Jeste li znali da je Vila Izvor najluksuznija Titova vikendica? Evo gdje se nalazi i u kakvom je stanju danas

Milan Dalmacija
25. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Najluksuznija od svih Titovih rezidencija u Hrvatskoj, Vila Izvor na Plitvicama danas je prepuštena zubu vremena. Nakon gotovo četvrt stoljeća zaborava, ovaj bi objekt u kojem se nekad okupljala krema zemalja Trećeg svijeta, u dogledno vrijeme trebao postati znanstveno-istraživački centar.

Josip Broz Tito tijekom jednog od svojih boravaka u Vili Izvor | Foto: Screenshot/RTL

Na svega desetak minuta vožnje od ulaza u Nacionalni park Plitvička jezera i ličke magistrale smjestio se Objekt 99. Impozantno zdanje od kamena i drva mnogima je poznato i kao Vila Izvor, odnosno najskuplja rezidencija Josipa Broza Tita.

Objekt namijenjen samo za odmor maršala građen je između 1948. i 1953. godine. Novinar RTL-a Petar Panjkota u svom je prilogu spomenuo kako je vrijednost radova, uzevši u obzir inflaciju do danas, iznosila oko 160 milijuna eura. Osim građevinskih radnika, na izgradnji Vile Izvor bili su angažirani i zatvorenici.

Vila Izvor izvana. | Foto: Screenshot/RTL

Luksuz usred šume

josip broz tito
Na današnji dan umro je Josip Broz Tito: Mnogi o njemu pričaju i 43 godine poslije

Iako joj je prvotna namjera bila sjedište vrha JNA, još se za gradnje krenulo s luksuzom. Sam Tito bio je ljubitelj filmova, pa stoga ne čudi da su se ovdje nekoć vrtile role filmova u njegovoj kinodvorani. Vila je imala kuglanu te nekoliko prostorija za zabavu, od kojih se u jednoj i danas nalazi biljarski stol.

Pred kraj njegova života ugrađen je i lift, kojim je dolazio do svog apartmana, jedinog dvoetažnog i, naravno, najvećeg i s prozorima s kojih se pružao najbolji pogled. Danas su dokaz luksuzu samo ostaci namještaja te mramorno stubište i obloge nekih zidova.

Kamen za izgradnju objekta dopremao se s Medvednice. Riječ je o specifičnom zelenom škriljevcu koji se više ne vadi. U slučaju opasnosti ispod vile nalazio se 500 metara dug evakuacijski tunel koji je danas urušen.

Prepuštena zubu vremena

Vila Izvor je posljednji put u funkciji bila krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Za vrijeme rata opustošile su je postrojbe Mile Martića, da bi s dolaskom ovog stoljeća iz nje bilo odneseno sve što je iole vrijedilo. Nakon toga je prepuštena utjecajima prirode, odnosno zaboravu. No, postoji plan da se obnovi i prenamijeni u istraživačko-znanstveni centar.

Novinar RTL-a Petar Panjkota ušao je u Vilu Izvor | Foto: Screenshot/RTL

– Fokus objekta i buduća namjena isključivo je za istraživanje flore i faune, odnosno područja krša, u neko srednje vrijeme, jako je teško govoriti o godinama, rekao je Ognjen Borčić iz Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

Poznavajući prilike u nas, za realizaciju ovako ambicioznog plana u Hrvatskoj treba barem pet do 10 godina. Najluksuznija od mnogih Titovih rezidencija u Hrvatskoj dotad će biti prepuštena zubu vremena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap