Porez na vikendice pomirio HDZ i Možemo!: Neki gradovi će povećati iznose, a u sve će biti uključeni doktori

Luka Kalac
13. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Početkom godine na snagu je stupila nadopuna zakona o oporezivanju kuća za odmor prema kojoj ćete morati prijaviti svoju vikendicu do 31. ožujka. Ako to ne učinite, ovo više neće biti odgovornost države da to napravi umjesto vas, nego gradova i općina. Poražavajuć podatak je taj da je od 566 gradova i općina njih 244 odlučilo povećati porezno opterećenje na vikendice. Da je riječ o vašem domu, a ne vikendici moći ćete dokazati čak i potvrdom preopterećenih liječnika obiteljske medicine. Liječnici se s pravom pitaju trebaju li oni raditi posao MUP-a i Porezne uprave. Ako se pitate koji je grad najrigorozniji po ubiranju porezna na vikendice, u pravu ste jer je riječ o Zagrebu.

Vikendice

Vikendice | Foto: Unsplash / Charlie Harris

Ako imate nekretninu koju koristite za odmor, morat ćete je navesti u formularu Porezne uprave do 31. ožujka. Ne odazovete li te se tom pozivu, gradovi i općine će to učiniti umjesto vas. Ovom prilikom podsjećamo da je 1. siječnja 2024. godine na snagu stupila nadopuna zakona o oporezivanju kuća za odmor. Prema toj nadopuni svaki grad ili općina su odgovorni za naplatu navedenog poreza. U slučaju da niste sigurni je li vaš grad donio ili je li vaša općina donijela odluku o povećanju ili smanjenju poreza na vikendice, to možete provjeriti na internetskim stranicama Porezne uprave.

Vlasnici apartmana plaćat će dva nameta

Od 566 jedinica lokalne samouprave, njih 240 odlučilo se za povećanje poreza na vikendice. Više od polovice gradova i općina, točnije njih 303, neće povećavati niti smanjivati porezno opterećenje, a među njima su Zadar i Split. Nažalost, samo 13 jedinica lokalne samouprave je smanjilo taj porez.

Sada je porez na kuće za odmor skinut s leđa države i postao je odgovornost gradova, a on se odnosi na građane u Hrvatskoj ili Europskoj uniji (EU) i vlasnike apartmana, neovisno je li riječ o fizičkim ili pravnim osobama. Unatoč tome što vlasnici apartmana već plaćaju taj porez, odsad će plaćati dva nameta: porez na kuću za odmor i paušal po ležaju. Na cjelokupnu trenutnu situaciju s porezom na kuće za odmor ukazao je i vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare Filip Brkan, piše novilist.hr.

– Kod apartmana neće biti problem ući u trag vlasniku apartmana i razrezati mu porez jer već postoji evidencija po gradovima, dok će kod fizičkih osoba biti malih problema jer se to uglavnom radi stihijski, na način da bi gradovi trebali utvrditi nekakvim neposrednim opažanjem ili drugim načinom prikupljanja informacija tko koristi koju kuću za odmor, pojasnio je Filip Brkan.

Vlasnici ruševnih kuća koje ne koriste će biti prisiljeni prodati ih

Ovom nadopunom zakona bi se mogle početi oporezivati i kuće u kojima nitko ne boravi zbog lošeg stanja. U tom će slučaju određeni broj vlasnika biti prisiljen prodati takve nekretnine. Kako biste dokazali da ne koristite kuću za odmor, Brkan poručuje da ćete morati imati dokaz o prebivalištu na navedenoj adresi. Isto tako, kao dokaz ćete morati priložiti račune od komunalnih poduzeća s tom adresom.

Najbizarnija odredba kojom ćete morati dokazati da vam to nije kuća za odmor nego dom u kojem stanujete je potvrda liječnika opće prakse. Prema njoj će biti vidljivo da tamo stanujete i da odlazite na preglede kod liječnice ili liječnika koji vam je izdao potvrdu. Najvažnije je istaknuti kako zakonom nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave kuću za odmor, prenosi novilist.hr.

Mala maketa kuće i ključ pored nje
Bogatstvo u cigli: 'Mislim da naši umirovljenici imaju većinom svoju nekretninu…'

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) se ograđuje

Na tvrdnje o izdavanju liječničkih potvrda reagirala je i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

– Novi list je, u tekstu objavljenom 12. veljače 2024. prenio vijest da je Porezna uprava pozvala sve građane da do 31. ožujka predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a o čemu će ovisiti visina poreza na nekretnine koji će morati platiti. Početkom godine nastupila je na snagu nadopuna Zakona o porezu na kuće za odmor prema kojem svaki grad ili općina imaju odgovornost naplate tog poreza te im je prepušten taj porez koji se odnosi na vlasnike apartmana, bilo fizičke ili pravne osobe, ali i na građane RH i EU koji imaju nekretnine koje koriste za privremeni boravak, stoji u početku objave KoHOM-a.

Dodaju i kako će najveći problem biti evidencija fizičkih osoba jer se to do sada radilo uglavnom stihijski na način da bi gradovi i općine trebali utvrditi nekakvim neposrednim opažanjem ili drugim načinom prikupljanja informacija tko koristi koju kuću za odmor.

Upozorenje KoHOM-a

Iz ove liječničke organizacije su odlučili upozoriti na još neke stvari:

• Porezna uprava nema nikakve ovlasti dodjeljivati obiteljskim liječnicima nove administrativne zadatke niti se upletati u njihov svakodnevni medicinski rad sa pacijentima

• MiZ i HLK nisu upoznati sa ovim odredbama niti je ishođeno njihovo odobrenje, a udruge liječnika obiteljske medicine nisu konzultirane niti jednom jedinom rečenicom

• Navedene potvrde ne spadaju u poslove neposrednog pružanja zdravstvene zaštite i nisu obuhvaćene niti osnovnim niti dopunskim zdravstvenim osiguranjem te u slučaju eventualnog izdavanja podliježu naplati po cijeni koju određuje sam liječnik. Međutim, KoHOM upozorava da niti pod kojim uvjetima niti cijeni neće biti izdavane navedene potvrde

Uz to, dodaju i kako je u drugi plan pala preopterećenost liječnika obiteljske medicine, ali i kako se doktori pitaju trebaju li oni raditi posao MUP-a. Podjsetili su i na još jedan problem obiteljske medicine.

– Zakon o zdravstvenoj zaštiti garantira slobodu izbora liječnika bez obzira gdje živi pa tako , primjerice, netko iz Zagreba može imati obiteljskog liječnika na Mljetu, Vistu , Viru , Čiovu i obrnuto. Kakve veze ima provjera i službena potvrda liječnika sa time gdje tko provodi većinu vremena i kako se zamislilo da liječnik to provjerava, snosi odgovornost za službenu dokumentaciju i još troši svoje vrijeme na izdavanje takvih potvrda?, pitaju se iz KoHOM-a, a piše n1info.hr.

Gradovi koji su uveli najveći porez na vikendice

Zagreb, Rijeka i Šibenik odlučili su se za maksimalan iznos poreznog opterećenja za vikendice. Njima su se pridružili Dubrovnik i Mljet koji su ovom nadopunom zakona odlučili početi naplaćivati porez na vikendice te su izabrali ono najskuplje, od pet eura po kvadratnom metru. Grad Zagreb će u suradnji s Poreznom upravom provjeravati jesu li popisani svi obveznici koji će plaćati porez na vikendice. Zanimljivo je kako je lani Grad Zagreb zaradio 77.000 eura od poreza na kuće za odmor.

Inače, do ove nadopune zakona koja je stupila na snagu prvog dana ove godine, porez na kuće za odmor iznosio je od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru. Od 1. siječnja taj porez se kreće od 0,60 do 5,00 eura, prema pisanju portala novilist.hr.

S druge strane, za taj porez ne postoji interes gradova i općina u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Razlog se krije u ogromnim troškovima jer bi cijela logistika za prikupljanje informacija o vlasnicima vikendica skuplje stajala od prihoda zarađenih ubiranjem tog poreza, tvrdi Brkan za novilist.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap