Jedna županija je ove godine dodatno povećala sredstva namijenjena programima za pomoć umirovljenicima

Ana Kanazir
11. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Koprivničko-križevačka županija je i ove godine osigurala sredstva za starije građane. Točnije, iznos sredstava je ove godine čak povećan u odnosu na prošlu godinu, dok se neki programi kao što su pomoć u kući i dnevni boravak provode već 17 godina. Osim toga, od 2017. godine djeluje Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi koji također vodi brigu o građanima treće dobi.

mladi i stari

Volontiranje u Domu za starije | foto: Pexels, Matthias Zomer

Kako bi se navedeni programi mogli i dalje provoditi, potpisani su sporazumi pri čemu je župan Darko Koren potpisao pet sporazuma kojima se nastavlja provođenje kvalitetne socijalne politike na području županije. Zahvaljujući programu pomoć u kući i dnevnom boravku godišnje se vodi briga o otprilike 200 korisnika. Udio Koprivničko-križevačke županije u ovom projektu iznosi 180 tisuća eura.

Ove županije sufinanciraju smještaj umirovljenika u privatnim domovima, evo kakvo je stanje u velikim gradovima

Svi su zadovoljni programima za starije

Programi pomažu starijima, ali i onima koji su zaposleni da vode brigu o njima. Važnu ulogu imaju i gerontodomaćice koje su često umirovljenici jedina poveznica sa zajednicom. Više o poslovima gerontodomaćica smo pisali ovdje.

– Programe pomoći u kući i dnevni boravak provodimo već 17 godina što je pokazatelj koliko nam je važna briga o starijim osobama, a dosad je u tu namjenu uloženo oko 2,2 milijuna eura. Ove smo godine povećali sredstva u odnosu na prošlu, a osim direktne pomoći korisnicima, važna je i socijalna komponenta, dok je dodana vrijednost zapošljavanje teže zapošljivih osoba. Često su gerontodomaćice jedina spona korisnika sa zajednicom, podsjetio je župan Koren, a prenosi epodravina.

Zadovoljstvo nastavkom suradnje na programima izvaninstitucionalne podrške izrazio je i gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn.

– Drago nam je što možemo generaciji ljudi koja nas je zadužila i na kojoj počiva naše društvo vratiti brigu na ovaj način. Uz programe financirane europskim sredstvima, ovo je velik doprinos socijalnoj osviještenosti cijele zajednice, poručio je križevački gradonačelnik.

Savjet za umirovljenike provodi niz aktivnosti

U ovoj županiji od 2017. godine djeluje i Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi. Savjet je poduzeo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerio na provođenje mjera u cilju poboljšanja života umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko-Križevačke županije. Provode izvaninstitucionalnu skrb putem već spomenutih programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe. Kako nam je otkrio predsjednik Savjeta, Željko Pintar, ove je godine za realizaciju programa Županija osigurala 197.753 eura. U sklopu programa zaposlene su 24 osobe koje brinu o 425 starijih.

Što se tiče institucionalne skrbi, ona se odnosi na sufinanciranje i financiranje domova. Županija je osigurala 225.573,00 eura za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatne domove. Koje još županije ili gradovi sudjeluju u sufinanciranju smještaja u privatnim domovima možete pogledati ovdje.

– Slabo zdravlje umirovljenika i starijih osoba, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, pogoršava i onako težak život najranjivije skupine. Upravo na tragu ovakvih razmišljanja, Savjet je poduzeo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerio na provođenje mjera u cilju poboljšanja života njegovih umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko-Križevačke županije, rekao nam je predsjednik Savjeta.

mladi i stari
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap