Jedan od najstarijih kršćanskih blagdana: Evo što se zapravo slavi na Sveta tri kralja

Ana Kanazir
6. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Sveta tri kralja ili mudraci su se prema evanđelju došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Njihova imena su Baltazar, Melkior i Gašpar, a sva trojica nose darove u rukama. Njihov dan obilježavamo svake godine 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljanja, kada se slavi pojava Boga u ljudskom obliku Isusa Krista.

sveta tri kralja

Sveta tri kralja | foto: Pixabay, Myriams-Fotos

Iako znamo njihova imena, ona se u Bibliji ne navode. Ono što je poznato su darovi koje nose, kao i priča zašto su došli u Jeruzalem. Također, poznato je kako su Sveta tri kralja ovo jedan od najstarijih kršćanskih blagdana.

sveta tri kralja
Domaći običaji na Sveta tri kralja: Od blagoslova vode do pjevanja, a neki staju na sjekiru

Prema Evanđelju po Mateju, tri kralja su došla s Istoka u Jeruzalem kako bi se poklonili tek rođenom Isusu, a na svojem su putu pratili betlehemsku zvijezdu repaticu. Oni su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo kako bi pokazao da je rođen Spasitelj za sve ljude. Darovi koje su nosili su bili tamjan, zlato i plemenita mast, odnosno smirna. Svaki dar je Isusu darovan s određenom namjerom. Tamjan je dobio kao Bog, zlato kao kralj, a smirnu kao čovjek.

Zanimljivo je kako se u Bibliji nigdje ne navode imena kraljeva, nije poznata njihova dob, a nije korištena ni titula kralja, već mudraca. Kraljevima su nazvani pod utjecajem proroka Izaije. Također, postoje predaje kako svaki kralj predstavlja jedan kontinent, Aziju, Afriku i Europu.

Vjeruje se kako su nakon smrti kraljeva njihove relikvije odnesene u Carigrad, a danas se nalaze u katedrali u Kölnu. Kao uspomena na ovaj događaj je upravo prva nedjelja nakon 6. siječnja uzeta kao dan kada prestaju božićni blagdani i kada se raskićuje bor i uklanjaju ukrasi. Uz ovaj je blagdan vezan i blagoslov doma kojeg upravo do 6. siječnja obavljaju svećenici, a o čemu smo pisali ovdje. Naravno, običaja ima još i razlikuju se od regije do regije, a o njima više možete saznati u našem tekstu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap