Domaći običaji na Sveta tri kralja: Od blagoslova vode do pjevanja, a neki staju na sjekiru

Ana Kanazir
6. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Sveta tri kralja ili Bogojavljanje je blagdan kojim se obilježava dolazak tri kralja, ili točnije, tri mudraca u Betlehem kako bi se poklonili tek rođenom Isusu Kristu. Ipak, na ovaj dan vladaju i neki običaji, poput uklanjanja božićnih ukrasa i raskićivanja drvca, a poznato je i kako se na ovaj dan ne radi. Prve nedjelje nakon Sveta tri kralja završava i božićno vrijeme.

sveta tri kralja

Sveta tri kralja | foto: Pixabay, Myriams-Fotos

Sveta tri kralja se još nazivaju i Gašpar, Melkior i Baltazar, iako u Bibliji zapravo nigdje ne pišu njihova imena. Oni su Isusu donijeli tri dara, tamjan, zlato i mast smirnu, a kako bi se ovaj blagdan obilježio na poseban način postoje i mnogi običaji diljem Hrvatske.

sveta tri kralja
Jedan od najstarijih kršćanskih blagdana: Evo što se zapravo slavi na Sveta tri kralja

Blagoslov vode i kuća

U Hrvatskoj se javlja običaj blagoslova vode na blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanja, a tom vodom se onda blagoslivljaju kuće i obitelj, odnosno u sklopu ovog blagdana svećenici dolaze u domove i daju blagoslov, nakon čega dom dobije naljepnicu na kojoj se nalaze sveci, kao i inicijali kraljeva, a o tome smo već pisali ovdje.

Osim toga, u nekim krajevima svećenik u crkvama blagoslivlja vodu i sol koju onda vjernici nose svojim kućama. Ovime se onda povremeno ili po potrebi mogu blagosloviti domovi ili štale i životinje u njoj, a po ovom običaju blagdan negdje nosi ime Vodokršće.

Pjevanje po kućama

U sjevernim kraljevima Hrvatske se na ovaj dan takozvani zvjezdari ili betlemari zamaskiraju u kraljeve, nose zvijezdu i čestitaju Božić uz pjevanje božićnih pjesama, a za nagradu mogu dobiti i darove poput jaja ili svinjske masti. Slično pjevanje i čestitanje uobičajeno je i u Dalmaciji gdje muškarci kolendaju, pjevaju božićne pjesme po kućama od Božića do Sveta tri kralja, navodi Morski.hr.

Na Sveta tri kralja se nekada, za bolje zdravlje, u jutarnjim satima vršilo obredno umivanje. Stalo bi se na sjekiru, dok bi se u vodu stavila crvena jabuka, kovanica i šipak. U nekim krajevima se provodio i strogi post, dok u Novigradu Podravskom vjernici odlaze na misu zahvalnicu na brijegu Sveta tri kralja gdje se nalazi kapelica, piše Drava.info.

Mnogima je upravo ovaj blagdan povod da raskite božićno drvce, uklone lampice i druge ukrase. A važno je i da se na ovaj dan ne smiju raditi nikakvi poslovi.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap